Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ Пенсійному фонді роз'яснили умови переходу з пенсії за віком на пенсію...

У Пенсійному фонді роз’яснили умови переходу з пенсії за віком на пенсію через втрату годувальника

Этот материал также доступен на русском языке
Право на пенсію через втрату годувальника є не у всіх. Розбираємось на конкретному прикладі.

«Я народилася 22 квітня 1949 року, маю інвалідність з дитинства. Жила з батьком, у шлюбі не була, дітей не народжувала. 1990 року померла мама. Ми залишилися з батьком удвох. Тато, особа з інвалідністю у результаті війни І групи, 12 років був прикутий до ліжка. Я його постійно доглядала. У липні цього року батько помер. Чи маю я право перейти зі своєї пенсії за віком на пенсію у разі втрати годувальника за померлого батька?», – запитує пенсіонерка з Хмельницької області.

У Пенсійному фонді відповіли , що згідно зі статтею 29 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон 2262), пенсії у разі втрати годувальника сім’ям військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію згідно із Законом , призначаються, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше ніж через три місяці після звільнення зі служби або пізніше за цей термін, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих у період проходження служби, а сім’ям пенсіонерів з числа тих військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію згідно із Законом, — якщо годувальник помер у період отримання пенсії або не пізніш як через п’ять років після припинення її виплати. Згідно зі статтею 30 Закону 2262, право на пенсію у разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або зниклих безвісти, військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за чинним Законом , що знаходяться на їхньому змісті. Непрацездатними членами сім’ї вважаються, зокрема, діти, які не досягли 18 років або старші за цей вік, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

Отже, право на переведення з пенсії за віком на пенсію у разі втрати годувальника (за померлого батька) ви отримаєте у разі подання документів про визнання вас особою з інвалідністю до досягнення 18 років.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні