Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк обчислюють стаж для призначення пенсії, якщо під час служби в армії...

Як обчислюють стаж для призначення пенсії, якщо під час служби в армії людина опинилась у полоні?

Этот материал также доступен на русском языке
Як обчислюють стаж для призначення пенсії, якщо під час служби в армії людина опинилась у полоні?

В різних професіях є свої нюанси, до того ж є періоди, які випадають з трудової діяльності. І це ще не все. Наприклад, на державному рівні було розглянуто питання зарахування стажу, заробленого в окупації.

Стаж у полоні оплатить держава

Як ми вже писали в матеріалі “Військові пенсії: що нового та яких змін очікувати?”, відтепер час перебування у полоні зараховуватимуть до страхового стажу.

Такий пункт нещодавно вписали у Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058. Зміни внесено на підставі Закону «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» №2010-IX від 26.01.2022 року (набув чинності 19 листопада).

Відповідно до цих змін, полонені тепер підлягатимуть пенсійному страхуванню.

Страхові внески за них за весь період позбавлення особистої свободи і протягом шести місяців після визволення сплачуватиме держава.

Відтак період полону зараховуватиметься до страхового стажу для призначення пенсії за віком, а також до стажу робіт у шкідливих умовах, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Нагадаємо, що стаж роботи, набутий до 2004 року, підтверджується насамперед трудовою книжкою. А з 1 січня 2004 року стаж називається страховим і підтверджується даними про сплату страхових внесків.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні