Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіВиплати українцям під час війни: хто може розраховувати на допомогу та як...

Виплати українцям під час війни: хто може розраховувати на допомогу та як її отримати

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців були змушені залишити свої будинки і перебратися до спокійніших регіонів. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, з 24 лютого в Україні зареєстровано 4,8 млн внутрішньо переміщених осіб. Яку допомогу ВПО отримують від різних міжнародних організацій та української влади?

Державна допомога для переселенців

Державна виплата, в межах якої ФОП та наймані працівники з територій, де продовжуються бойові дії, можуть отримати виплату 6 500 грн. Цю допомогу потрібно було оформляти через сервіс Дія.

Заявку на виплати вже неможливо надіслати, але гроші отримали ще не всі. Така тривала затримка пов’язана насамперед із великою кількістю бажаючих. Реєстри досі опрацьовують усі дані.

Якщо ви надіслали заявку, але грошей не отримали – зачекайте, виплати обов’язково надійдуть.

По 6 500 грн за працевлаштування ВПО. Українські підприємці матимуть змогу отримувати по 6 500 грн за кожного найнятого на роботу переселенця.

Подати заявку на отримання компенсації можна через сервіс Дія. Гроші вже можна отримати за перший та другий місяць роботи переселенця.

Переселенці щомісяця можуть отримувати допомогу на проживання. Дорослому виплачують 2000 гривень, а дітям та людям з інвалідністю – 3000 гривень.

Щоб отримувати цю щомісячну державну допомогу, необхідно надіслати відповідну заявку. Слід зауважити, що ці виплати надходять лише мешканцям певних громад, перелік яких постійно змінюється.

Одноразову допомогу можуть отримати особи, які евакуюються з районів, де продовжуються активні бойові дії. За допомогою необхідно звернутися протягом одного дня після прибуття. Ці виплати здійснює Укрзалізниця прямо на вокзалі.

Компенсацію 900 грн за комунальні послуги можуть отримати громадяни, які прихистили у себе вимушених переселенців.

Міжнародна допомога для внутрішньо переміщених осіб

Також переселенці можуть отримати 2500 грн від Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста, яку вона надає спільно із Товариством Червоного Хреста України.

Червоний Хрест на підставі відомостей з Єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб Мінсоцполітики самостійно визначатиме, кому надаватиме допомогу.

Багатодітні сім’ї можуть отримати від ЮНІСЕФ 2 200 грн. раз на місяць, але не більше п’яти осіб.

Грошова допомога від ООН введена у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій, які приймають велику кількість переміщених осіб. УВКБ ООН ВПО надає по 2 220 грн на кожного члена сім’ї протягом трьох місяців для вирішення основних потреб.

Грошова допомога від Всесвітньої продовольчої програми ООН здійснюється без подання окремого звернення та здійснюється на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб. Її розмір становить 2 220 грн на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більше трьох осіб.

Програма багатоцільової грошової допомоги  є додатковою до будь-якої державної допомоги і становить 2 220 грн на місяць і надається протягом трьох місяців.

Фінансова допомога ВПО від Норвезької ради у справах біженців надається всім ВПО, які не реєструвалися та не отримували грошову допомогу від ООН або інших іноземних організацій. ВПО також отримують ті самі 2 200 грн на кожного члена сім’ї протягом трьох місяців.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто  із українців може отримати 3400 гривень.

Нове на сайті