П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіОбшуки у церкві: церква російська чи українська. Бути чи не бути?

Обшуки у церкві: церква російська чи українська. Бути чи не бути?

Этот материал также доступен на русском языке
Під час служби в одному з храмів Києво-Печерської Лаври пролунала пісня зі словами «Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается Матушка Русь».

Також під час богослужіння у храмі звучали пропагандистські наративи*. Було порушено кримінальну справу за статтею про виправдання збройної агресії проти України.

Що виявили обшуки СБУ?

Нещодавно країною прокотилася хвиля обшуків у різних єпархіях Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ (МП)).

  • На території Києво-Печерської лаври у Києві, яка знаходиться у користуванні УПЦ, Служба безпеки України разом з Нацполіцією та Нацгвардією виявили громадян РФ із сумнівними документами, проросійську літературу, величезні суми готівки у гривнях, доларах та російських рублях.

  • На території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ правоохоронці виявили документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. А також «методички» про особливості проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення. Від священиків УПЦ вимагали заперечувати збройну агресію РФ в Україні, розповідати про нібито утиски «московської церкви» тощо.

  • На території Почаївської духовної семінарії та єпархії Івано-Франківської УПЦ співробітники СБУ та Нацполіції виявили літературу, в якій заперечується існування українського народу, його мови, а також право України на державність.

  • На території монастирів УПЦ на Рівненщині також виявили пропагандистські матеріали (газети «Русский вестник» та «Русский дом») і великі суми грошей у гривнях та доларах.

У СБУ говорять, що необхідність перевірок зумовлена тим, що в умовах збройної агресії Росії зростає ризик скоєння терактів, диверсій та захоплення заручників. А традиційне вбрання духівників – ряса – може використовуватися як прикриття для коригувальників вогню, агентів та бойовиків. За офіційними повідомленнями, від початку повномасштабної війни СБУ повідомила про підозру у співпраці з російськими окупантами 33 представникам УПЦ (МП).

Чи заборонить закон РПЦ в Україні ?

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про заборону діяльності в Україні Російської православної церкви (РПЦ). Документ пропонує позбавити релігійні організації права використовувати у своїй назві слово «православний», якщо ця організація не пов’язана з Православною церквою України (ПЦУ). Проект закону також передбачає повну заборону будь-яких релігійних організацій, які у будь-якій формі визнають підпорядкування РПЦ з канонічних, організаційних та інших питань.

«Релігійна організація не може мати керівний центр (управління) за межами України в державі, яка визнана такою, що вчинила військову агресію проти України та (або) тимчасово окупувала частину території України, а також входить до структури (є частиною) іноземної релігійної організації, діяльність якої заборонена на території України», – йдеться у законопроекті.

Автори документа вважають, що його ухвалення сприятиме звільненню від імперського впливу Російської Федерації, а також зміцненню національної безпеки. У той же час народний депутат Олег Дунда вважає, що якщо Рада ухвалить цей закон, це не заборонить існування фактично Московського патріархату в Україні: «Якщо ми хочемо заборонити УПЦ, яка є шпигунською мережею в Україні, потрібно ухвалити законопроект про заборону ідеології «російського миру» в Україні».

Що буде з УПЦ (МП): думки

За словами релігієзнавця, доктора філософських наук Віктора Єленського, структура Московського патріархату в Україні не є юридичною особою, тому просто так її заборонити не можна. За нашим законодавством, юридичними особами є лише окремі громади, монастирі, єпархіальні управління, але не ціла церква. Хоча юридичні важелі є. УПЦ треба зобов’язати виконувати українське законодавство – вважає релігієзнавець. Ще у травні відбувся собор УПЦ, на якому нібито було змінено статут і заявлено про повну незалежність від Російської православної церкви. Але рішення собору досі не опубліковано, тобто УПЦ фактично лишається частиною російської церкви.

Ще один варіант – звернення до закону про свободу совісті та закону про колаборантів. Тоді держава може чинити дії, що виходять за межі звичного права.

Такої думки дотримується і політолог Тарас Загородній.

– Гадаю, перевірки УПЦ триватимуть. Якщо знайдено численні докази зв’язку з РФ, до священиків будуть застосовувати статтю про колабораціонізм. Надалі цей факт може стати приводом для заборони Московського патріархату в Україні, – говорить Тарас Загородній.

Своєю чергою, УПЦ називає звинувачення у колабораціонізмі безпідставними. Там прозвітували, що деяким священнослужителям уже висунуто серйозні звинувачення. Також у церкві заявили про те, що підтримують Україну з перших днів війни і засуджують вторгнення рф.

*Наратив – довільна інтерпретація кількох взаємопов’язаних між собою подій з певної позиції

Довідка

ПЦУ – Православна церква України: єдина канонічна правонаступниця Київської митрополії, яка була визнана самостійною церквою 6 січня 2019 року. До неї увійшли Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна церква.

УПЦ (МП) – Українська православна церква Московського патріархату: православна церква з особливим статусом і правами широкої автономії, частина Російської православної церкви (РПЦ) на території України.

(Джерело: uk.wikipedia.org)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні