Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляКольори богослужбових одягнень та їх символіка

Кольори богослужбових одягнень та їх символіка

Этот материал также доступен на русском языке
Коли ти присутній на православному богослужінні, неодмінно звертаєш увагу на красу та урочистість одягу.

Кольорове розмаїтість є невід’ємною частиною церковно-літургійної символіки, засобом на почуття молящихся, т.к. кожен колір символізує духовне значення події, на честь якої звершується богослужіння.

Колірну гаму одягу складають всі кольори веселки: червоний, жовтий, помаранчевий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий, а також їхня сукупність – білий колір та протилежність останнього – чорний колір. Кожен колір засвоєний певній групі святкових чи пісних днів.

Перед богослужінням при одязі священнослужителі читають особливі, покладені статутом молитви, в яких і розкривається символічне значення священних одязів.

Коліри одягу бувають восьми кольорів:

1. Червоне вбрання – надягають священнослужителі у Великдень, і навіть на мученицькі свята, тобто у день, коли святкується Святий мученик, канонізований Святою Церквою за подвиги перед Господом Богом.

2. Блакитне вбрання – надягають на всі свята Пресвятої Богородиці – Успіння, Різдво Богородиці, Введення в Храм, Стрітення та інші Богородичні свята.

3. Біле вбрання – надягають на Господні свята, тобто на свята Господа Бога – це Різдво Спасителя, Преображення, Вознесіння, також на Великдень та інші Господні свята, і білий колір священнослужителі надягають на вчинення різних потреб церкви. Білий колір вважається жалобним кольором.

4. Зелене вбрання – надягають на свято Св. Трійці та свята Преподобних отців, наприклад на свято Серафима Саровського та інших Преподобних отців церкви.

5. Жовте вбрання – цей колір священнослужителі вважають повсякденним, який найчастіше застосовують у Богослужіннях церкви, а також на свята Святителів, наприклад, на свято Миколи Чудотворця та ін.

6. Чорне вбрання – надягають на Великий піст – перший і останній тиждень посту щодня, а в інші тижні тільки по буднях – вважається постовий колір.

7. Фіолетове вбрання – надягають також під час Великого посту, тільки не по буднях, а по суботах і неділях.

8. Бордове вбрання – колір мученицький – підходить для свят святих мучеників, особливо, якщо храм названий на честь якогось мученика.

В’ячеслав Бутякін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні