Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачХто може отримати під час війни додаткову відпустку?

Хто може отримати під час війни додаткову відпустку?

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідно до статті 77-2 Кодексу законів про працю України (в редакції від 29.10.2022 року), додаткова відпустка передбачена деяким категоріям громадян.

«Я працюю в структурному підрозділі АТ «Укрзалізниця» і є учасником бойових дій (афганець), питання в тому, чи надається додаткова оплачувана відпустка як учаснику бойових дій тривалістю 14 календарних днів зараз, в період воєнного стану в Україні?»

Віктор Гончаренко, лист надійшов на електронну пошту

Відповідно до статті 77-2 Кодексу законів про працю України (в редакції від 29.10.2022 року), додаткова відпустка передбачена таким категоріям громадян:

  • учасникам бойових дій;
  • постраждалим учасникам Революції Гідності;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», із числа тих, яких було піддано репресіям у формі позбавлення волі або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Ця додаткова відпустка надається із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік. Також це право передбачено статтею 16-2 Закону України «Про відпустки» (редакція від 19.08.2022 року).

Ця відпустка є додатковою і може надаватися у зручний для працівника час. Державна служба України з питань праці цього року надавала роз’яснення, що додаткові відпустки під час дії воєнного стану надаються без обмежень.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нагадаємо, ми розповідали, як обчислюється стаж роботи, який дає право на щорічну відпустку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні