Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПризначення пенсії: у Пенсійному фонді назвали тих, кому після 60-річчя доведеться працювати...

Призначення пенсії: у Пенсійному фонді назвали тих, кому після 60-річчя доведеться працювати далі

Этот материал также доступен на русском языке
Право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку. Через що не всі українці, які досягли 60-річчя, зможуть вийти на заслужений відпочинок.

Загальні умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Законом визначено вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років.

Так, для виходу на пенсію у 60 років у 2022 році необхідно мати не менше ніж 29 років страхового стажу.

Щорічно страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців та у 2028 році складе 35 років. Якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2022 році, має менше 29 років необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення пенсії після досягнення віку 63 років за наявності не менше ніж 19 років страхового стажу.

Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років – 15 років.

Страховий стаж, що дає право виходу на пенсію, визначається на дату досягнення віку 60, 63 або 65 років.

Хто не зможе вийти на пенсію у 60 років

Наприклад: чоловікові 60 років виповнилось 01.08.2022. Отриманий страховий стаж на цю дату – 28 років 6 місяців. Необхідний страховий стаж – 29 років. Чоловік працює. Якщо, працюючи, він придбає 6 місяців страхового стажу, то звернутися за призначенням пенсії він зможе у 2023 році. У цьому необхідний страховий стаж йому – 29 років. Пенсію буде призначено з дати звернення.

Страховий стаж, набутий після 01.01.2004, обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за період роботи до 01.01.2004 – на підставі трудової книжки та інших документів про стаж.

Як обчислюється розмір пенсії

Розмір пенсії за віком визначається для кожного пенсіонера індивідуально та залежить від придбаного ним страхового стажу та отриманої заробітної плати, якою сплачувались страхові внески.

Коли звертатися за призначенням пенсії

Пенсія за віком призначається за зверненням людини з дня, наступного за днем ​​досягнення нею пенсійного віку, якщо звернення відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого віку. Заяву на призначення пенсії та пакет документів можна подати безпосередньо до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або в електронній формі через веб-портал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua) використанням кваліфікованого електронного підпису.

Пенсія за віком, від дня наступного за днем ​​досягнення віку 60 років, може призначатися автоматично (без звернення особи), якщо у реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем або застрахованою особою була надана для оцифрування трудова книжка, інші документи про стаж).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні