Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКому з українців належить надбавка 20% до пенсії і як її отримати...

Кому з українців належить надбавка 20% до пенсії і як її отримати – відповідь Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні багато пенсіонерів отримують не лише одну пенсію, а й різні надбавки та доплати. Так, українці віком 70, 75 та 80 років отримують компенсаційну доплату за вік. Але деяким пенсіонерам належить ще й надбавка у розмірі 20%.

Багато пенсіонерів через війну змушені були переїхати до спокійніших регіонів. Так ось – пенсіонери, які перебралися до західних областей, можуть претендувати на надбавку до пенсії. Це стосується тих, хто оселився в гірських районах.

Про це розповіла начальниця Головного управління ПФУ у Закарпатській області Вікторія Поляковська під час телемарафону.

«З 1995 року набрав чинності закон про статус гірських населених пунктів. Оскільки наша область географічно в переважній більшості гірська, понад 190 населених пунктів мають цей статус», — сказала вона.

За словами Поляковської, якщо людина постійно проживає в гірському населеному пункті, то їй до пенсії встановлено надбавку.

«Законом передбачено встановлену надбавку до пенсій 20% від основного розміру пенсій», — зазначила Поляковська.

За даними ПФУ, із 250 тисяч пенсіонерів Закарпатської області 53 тисяч проживають у гірських населених пунктах і отримують надбавки. На таку доплату мають парво і пенсіонери, які переїхали до гірських регіонів через війну.

Як отримати надбавку до пенсії

Щоб отримувати надбавку, пенсіонери мають отримати статус жителя на території гірського населеного пункту та отримати посвідчення. Для цього необхідно звернутися до місцевих органів влади або до Центру надання адміністративних послуг.

Відповідно до закону «Про статус гірських населених пунктів в України», розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які набули статусу працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірничого, збільшується на 20% .

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які види пенсії є в Україні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні