Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи можна їсти рис і крупи, в яких завелися жучки, і як...

Чи можна їсти рис і крупи, в яких завелися жучки, і як позбутися шкідників

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо в ємності з рисом ви виявили хоча б одного жучка, то вся крупа заражена іншими особинами і яйцями. Вживати такий продукт небажано, особливо людям, схильним до алергії. Однак можна спробувати врятувати крупу

Хазяйки напевно стикалися з різними шкідниками на кухні. Моль, довгоносики, борошняні хрущаки та інші дрібні жучки заводяться у крупах, борошні, спеціях, сухофруктах та іншій сухій їжі. Розберемося, чи можна вживати рис, у якому завелися шкідники.

Якщо в ємності з рисом ви виявили хоча б одного жучка, то вся крупа заражена іншими особинами і яйцями. Вживати такий продукт небажано, особливо людям, схильним до алергії.

Однак можна спробувати врятувати крупу. Для цього необхідно усунути всіх дорослих шкідників. Ви можете просіяти рис через сито, а потім заморозити продукт, помістивши його на 3-4 години в морозилку, або прожарити в духовці за температури 50 градусів протягом однієї години.

Як позбутися жучків у крупі?

1. Викиньте заражені продукти

Якщо крупа кишить жучками, її краще викинути. Замотайте зіпсований шкідниками рис у пакет і відразу віднесіть у вуличний сміттєвий бак. Не залишайте у квартирі, інакше є ймовірність, що кілька особин втечуть.

Після цього огляньте інші продукти, які зберігалися поряд, на наявність пошкоджень. Шкідники можуть прогризати пакети та перелазити до “сусідів”

2. Обробіть продукти

Рис із жучками краще викинути, але за бажання його можна обробити способами, про які ми говорили вище, – шляхом заморожування або прогрівання в духовці. Крупи, які зберігаються по сусідству, також краще обробити навіть якщо там жуків не виявлено.

3. Очистіть місця зберігання та банки

Полиці, де зберігалися ємності з крупами, потрібно добре очистити, особливо у кутах. Для цього використовуйте пилосос. Краще брати одноразовий мішок для сміття, щоб його одразу викинути у сміттєвий бак. Якщо ви використовуєте багаторазовий, то відразу після процедури витрусіть його на вулиці, а потім замотайте в чистий пакет і помістіть в морозильну камеру на 3-4 години.

Далі протріть поверхні тканиною, змоченою в мильному або оцтовому розчині. Банки, у яких зберігався заражений рис, ретельно вимийте і добре просушіть.

4. Захистіть продукти

Після всіх виконаних кроків важливо запобігти повторному зараженню продуктів. Зберігайте рис та інші крупи у закритих ємностях зі скла, металу чи пластику. Таким чином, шкідники не зможуть пробратися всередину і заразити інші продукти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні