Це – дворічна (зрідка – однорічна) трав’яниста рослина, що росте по всій території України на заливних лугах та лісових узліссях, по галявах, покладах, між чагарниками.
Трава золототисячника містить сильну гіркоту, у рослині виявлено смоли та олеанолова кислота.
Золототисячник використовують переважно для поліпшення апетиту, стимулювання секреції травних залоз. Призначають його при гастритах, хворобах печінки, жовчовивідних шляхів, панкреатитах, анемії, цукровому діабеті. У народній медицині золототисячник використовують як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб, а також як глистогінний.
Золототисячник – це одна з небагатьох рослин, яка застосовується при підвищеній кислотності шлункового соку. Наприклад, при печії можна використовувати суміш із рівних кількостей звіробою і золототисячника (2-3 столові ложки суміші настоюють у 2,5 склянки окропу, проціджують і випивають за 4-5 прийомів протягом дня).
При запаленні жовчного міхура використовують відвар із суміші рівних частин трави золототисячника, кореня лепехи та квіток безсмертника піщаного. Суміш рослин (1 повна столова ложка) заливають 2 склянками холодної води і настоюють ніч, вранці кип’ятять 5-7 хвилин, проціджують і приймають натще одну склянку, а решту – протягом дня за 4 прийоми.
Для поліпшення апетиту використовують або настій, або спиртову настоянку. А якщо хочуть хоч якось зменшити гіркоту, готують настоянку на білому вині: 50 г трави золототисячника заливають 1 л білого столового вина, настоюють 48 годин, проціджують і приймають по 1 чарці перед їжею.
Крім того, в народній медицині золототисячник застосовують при гострому простатиті.
Уряд вирішив підвищити фінансову допомогу сім'ям загиблих захисників.
Стало відомо, якими погодними умовами будуть у перший зимовий місяць. Чого чекати.
Міжнародна організація надасть грошову допомогу деяким пенсіонерам. Виплати "приплюсують" до пенсій.
Стартувала реєстрація на отримання нових виплат для українців.
Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.
Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…