П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХронічний тонзиліт: чи можна видаляти мигдалини у похилому віці?

Хронічний тонзиліт: чи можна видаляти мигдалини у похилому віці?

Этот материал также доступен на русском языке
Основна роль гланд - захист організму від інфекцій і створення місцевого імунітету. Багато хто вважає, що захворювання гланд проявляється лише у дітей. Однак мигдалини, що розрослися, здатні нашкодити і дорослій людині.

Найчастіше збільшення гланд пов’язане з хронічним тонзилітом – коли організм не справляється з інфекцією, мигдалини починають збільшуватися у розмірах. Це може призвести до набряку слизової оболонки в носі, утруднення дихання, ураження середнього вуха, апное.

До речі, збільшення мигдалин також можуть спричинити куріння або надто сухе повітря.

Крім того, іноді антитіла, які виробляють гланди для боротьби з інфекцією, можуть атакувати клітини власного організму, наприклад серцевий м’яз або суглоби.

Тому збільшення мигдалин у дорослої людини є свідченням їх видалення. Наприклад, при хронічному тонзиліті в мигдалинах можна виявити кілька десятків видів різних грибків і бактерій. Продукти їхньої життєдіяльності потрапляють у кров, викликаючи інтоксикацію. Вона проявляється відчуттям втоми, болями у м’язах та суглобах, головними болями, зниженням настрою і навіть температурою.

Існує міф, що після видалення мигдалин знижується імунітет. Як пояснюють лікарі, гланди входять у лімфоїдно-глоткове кільце, що складається із шести мигдалин. Якщо видалити дві з них, що є джерелом інфекції, інші мигдалини візьмуть на себе їхні захисні функції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні