Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіРосія залишає важливе українське місто

Росія залишає важливе українське місто

Этот материал также доступен на русском языке
Світові засоби масової інформації просто вибухнули темою нашого Херсону. Про відступ рашистів написали на перших шпальтах 51 відоме видання в 20 країнах світу.

Росія відводить свої війська на східний берег Дніпра. Тобто відмовляється від міста Херсона. Це ще один важкий удар для президента Володимира Путіна, котрий може стати переломним моментом у війні.

Цим спекулювали тижнями, але тепер здається очевидним: Росія відводить свої війська із західного берега Дніпра. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав це зробити після консультації зі своїм командувачем в Україні генералом Сергієм Суровікіним.

За словами Суровікіна, це було “важке рішення”, але необхідно зберегти життя російських військових. Припаси та зброя на західний берег майже не можуть постачатись. Перегрупування на східному березі має дозволити армії знову «здійснити наступальні дії». Рішення Шойгу транслювалося на телебаченні і тому виглядає остаточним. Головний наслідок – Росія відмовляється від Херсонщини, єдиної обласної столиці, яку вона змогла завоювати.

Однак у Києві на цю заяву відреагували обережно.

«Поки над Херсоном не майорить український прапор, говорити про звільнення Росії немає сенсу», — заявив спецрадник президента Володимира Зеленського Михайло Подоляк.

«Ми ніколи не беремо до уваги російські заяви. Ми дивимося на події на місцях».

Україна завжди вважала відхід із Херсона російським прийомом, спрямованим на те, щоб заманити до пастки українську армію. Але цього разу мало хто сумнівається, що Росія відмовляється від Західного берега.

У середу почало з’являтися все більше повідомлень про те, що російські солдати висуваються із сіл на північ від Херсонщини. Там на піднесенні українська армія. Крім того, росіяни також нібито висадили в повітря кілька мостів, намагаючись уповільнити просування українців. З російської військової точки зору відступ є логічним. Тоді Дніпро утворює нову природну лінію фронту, яку українцям не так просто перетнути. Але для президента Путіна втрата Херсона має стати тяжким ударом.

Ще у вересні ходили чутки про те, що військове керівництво розглядає можливість стратегічного відходу, але, за відомостями добре обізнаних із західними джерелами, він рішуче відкинув цю ідею. Він вважав неприйнятним, щоб Росія зазнала ще однієї поразки. Українці щойно відвоювали всю територію на південь від Харкова. Цього не мало статися з Херсоном. Оскільки вторгнення пішло не так, як планувалося, Путін теж почав брати активну участь у ході війни. На початку жовтня він навіть приєднав до себе всю Херсонську область, хоча повного контролю над нею так і не отримав.

Якщо зараз Росія виведе свої війська за Дніпро, то Путін у такий спосіб піде з нової частини Росії в його очах. Більше того, тепер він має відмовитись від своєї мрії про повне завоювання півдня. Тоді Дніпро стане природним захистом усієї південно-західної частини України, включаючи Одесу, третє за величиною місто країни та єдиний великий порт, який все ще перебуває в руках України. І нові жахи насуваються на Путіна. Якщо Україна поверне контроль над Херсоном, вона контролюватиме подачу води до Криму. Київ може дуже ускладнити життя мешканцям півострова. Це автоматично призведе до посилення критики війни у ​​Росії. Те, що військова верхівка вирішила здати Херсон, мабуть пов’язане ще й з тим, що гине все більше російських солдатів.

У середу Генштаб України поширив інформацію про те, що у вівторок було вбито близько 780 росіян. Ця цифра не піддається перевірці, але факт у тому, що російська армія минулого тижня зазнала низки важких поразок у Донецькій області. Солдати звинувачують невмілих генералів.

Кремль також повідомив, що Кирило Стремоусов, призначений Росією віце-губернатором області, загинув в автокатастрофі. Він був затятим шанувальником російської окупації і постійно повідомляв про становище на фронті. Але вже давно попереджав, що російським військам доведеться відступити на східний берег. Він також закликав мешканців Херсона залишити місто. Повідомляється, що за останні тижні місто залишили щонайменше 70 000 містян.

Підготував Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні