Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія8 листопада - день преподобного Дмитра Солунського, великомученика та християнського святого

8 листопада – день преподобного Дмитра Солунського, великомученика та християнського святого

Этот материал также доступен на русском языке
Нині східна православна церква згадує і молиться за преподобного Дмитра Солунського великомученика та християнського святого.

У народній традиції 8 листопада мало назву Димитрів день і вважалося поминальним. Прочитавши цю статтю, ви зможете зрозуміти, чому 8 листопада мала таку назву, а також, що можна і не можна було робити нашим предкам у цей день.

Народні прикмети 8 листопада

Якщо вдень зі снігом, то і Великдень зі снігом.
Якщо Дмитро на снігу, то й Коляди на снігу, а пізня весна.
Якщо Дмитро без снігу, то і Великдень буде теплим.
Якщо у цей день тепло – чекайте суворої зими.
День видався холодним та сніжним – до холодної весни.
Зірки при мерехтінні відливають червоним і синюватим світлом – до стійкої негоди.
Кішка лапою морду закриває – до холоду.
Коли 8 листопада холод та сніг, весна пізня та холодна, а якщо відлига – зима та весна теплі.
Настала відлига – весна настане рано та дружно.
Вікна в подвійних рамах починають тьмяніти – чекай на холод.
Груба шкірка, що погано рветься на цибулі – до суворої і холодної зими.
Кімнатні птахи мовчать до морозу.
Річки не вкрилися льодом – його не буде й до кінця листопада.
Відлига у цей день – до сирої зими.
До Дмитрієвої суботи зима не стає.
Живі батьки – шануй, померли – поминай.
Якщо до цього дня дівчина так і не одружилася – весілля не бачити ще довго.
На ніч поряд з іконами потрібно повісити чистий рушник – покійним родичам, якщо вони прийдуть до вас у будинок, буде чим втертися.

Існує повір’я, що вся брудна вода, вилита цього дня, ллється на душі покійних родичів. Сьогодні ж треба обов’язково згадати про них, згадавши за святковим столом і замовивши службу в храмі.

Увечері 8 листопада, після вечері, для покійної душі необхідно залишити воду і новий рушник, щоб вона могла напитися, а потім втертися.

Цей рушник вранці наступного дня потрібно скласти, щоб за першої нагоди віднести на могилу рідних разом із цукерками та печивом.

Забороняється у Дмитрієв день поганословити та пити алкогольні напої.

Не можна 8 листопада забувати про батьків.

Якщо є можливість, то в Дмитрів день потрібно обов’язково прийти до них у гості з різними частуваннями, щоб розповісти про своє життя, а також послухати життєві історії чи розповіді з предків.

День святого великомученика Дмитра Солунського

Цього дня Російська православна церква, а також усі православні християни згадують та моляться за християнського святого та великомученика Дмитра Солунського, який також відомий віруючим під ім’ям Димитрій Мироточець.

Коротка біографія Дмитра Солунського.

За легендою батьком майбутнього святого і великомученика Дмитра Солунського був римський проконсул, який таємно сповідував християнство. Після народження сина він хрестив його за християнськими звичаями, запросивши священика до будинку. Після смерті отця Дмитро був призначений на його посаду і вірою та правдою служив римському імператору Галерію.

Проповідування. Обіймаючи посаду проконсула, Дмитро розповів багатьом людям про християнство, Ісуса Христа та його жертву в ім’я порятунку людства. Після таких оповідань багато знатних і простих римлян починали вірити в Христа, проходили обряд хрещення і починали відвідувати церкви.

Арешт. Інформація про проповідування християнства Дмитром Солунським дійшла імператора, і він наказав воїнам увірватися до будинку християнина, заарештувати його і ув’язнити. Дмитра довго катували, змушуючи відмовитися від християнського віросповідання і принести жертву язичницьким богам, проте, незважаючи на найвитонченіші і найстрашніші муки, він продовжував сповідувати себе християнином і відмовлявся приносити жертву бездушним статуям.

Страта. Імператор, бачачи марність тортур і стійкість Дмитра, наказав стратити його шляхом усічення голови, а тіло кинути на поталу тваринам. Однак тіло страченого святого не було зворушене тваринами і вночі християни змогли забрати тіло мученика, щоб провести обряд поховання згідно з християнською традицією. Один із наближених учнів Дмитра Луп після похорону взяв обручку святого, а також його ризу, яка була в крові святого, і після цього здійснив велику кількість чудес, виганяючи бісів, а також зцілюючи людей.

Святому великомученикові Дмитру Солунському прийнято було молитися про отримання допомоги під час битви, а також набуття доблесті, сміливості та терпіння.

***

За народними прикметами, з цього дня зима повністю вступала у свої права, тому 8 листопада відзначали Великі Осеніни – кордон господарських сезонів. Господарі розплачувалися із наймами, а також укладали договори із працівниками наступного року.

Закінчувався в Дмитрієв день і сезон весіль, тому вже не надсилали сватів у дівочі будинки. Дівчина, що не отримала до Дмитрієва дня пропозицію руки та серця, йшла в поле, вставала під березу і скаржилася їй на свою самотність.

Існувала в народі прикмета, що дерево послухає, та допоможе їй наступного сезону знайти собі другу половинку. Берізку треба було обійняти і зробити їй якийсь подарунок – хустку чи стрічку.

Цього дня клали записки з проханням до Дмитра зцілити хвороби, а також виконати задумане. Для цього брали кленовий лист, намовляли на нього своє прохання і несли його до дубового дупла, примовляючи: «Дмитро, ти в дупло зазирни і моє прохання дізнайся. Словом Божим проситиму, її скоріше виконати».

Приказки цього дня

«На Дмитрів день навіть горобці пиво варити починають».

«На Дмитра батьки з погляду образ птахів прилітають».

Люди, народжені 8 листопада

На думку наших предків, люди, народжені у цей день, стають охоронцями домашніх традицій.

Переваги: ​​народжені в цей день люди мають природну допитливість.
Недоліки: більшість людей, народжених 8 листопада, дуже негативно ставляться до критики.
Талісман: як талісман і оберег людям, народженим цього дня, найкраще підходить берил.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні