П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаСтало відомо, хто з українців може отримувати мінімальну пенсію понад 10 тисяч...

Стало відомо, хто з українців може отримувати мінімальну пенсію понад 10 тисяч гривень

Этот материал также доступен на русском языке
Українці у Польщі отримують польські пенсії, а з початком війни кількість таких виплат зростає. Лише у вересні 3276 громадян України отримали польські пенсії. Сума, яку сплачує Польща у вигляді пенсій українцям, становить 3 млн злотих на місяць.

Про це повідомляє TRAVEL РБК-Україна.

Щороку за польською пенсією звертається 200 осіб, але останнім часом все більше громадян одержують ці виплати.

За законом, пенсія від Польщі передбачена для українців, які працювали у цій країні та сплачували соціальні внески. Втім, для отримання пенсії потрібен стаж.

У 2012 році уряди України та Польщі уклали угоду про соціальне забезпечення, щоб українці отримували пенсії, зароблені в Україні. Але з початком війни ця угода набула нового застосування. Українці, які постійно проживають у Польщі, можуть отримувати від ZUS мінімальну пенсію, навіть за мінімальних соціальних внесків під час роботи в цій країні. Це можливо за умови, що вони мають такий трудовий стаж:

  • 20 років – для жінок;
  • 25 років – для чоловіків,

Мінімальна виплата зараз становить 1338,44 злотих (10460 гривень) на місяць, а з 2023 року вона становитиме 1588,44 злотих (12415 гривень).

Зазначається, що українці, які легально працювали у Польщі, можуть отримувати пенсії за періоди роботи в обох країнах пропорційно. Тобто частина пенсії буде розрахована в Україні, її виплачуватиме український Пенсійний фонд. Якщо наш громадянин пропрацює хоча б місяць у Польщі, матиме право також на польську пенсію за цей період. Отже, пенсіонер отримуватиме дві пенсії: українську за час роботи в Україні та польську – за період у Польщі, якщо має необхідний стаж. Втім, якщо у сумі пенсія менша за мінімальну польську, то Польща доплачуватиме різницю до 1338,44 злотих.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Верховна Рада дозволила українцям сплачувати внески на пенсію з 16 років.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні