П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк позбутися горбика на шиї?

Як позбутися горбика на шиї?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас почала часто затікати і німіти шия або боліти голова, при цьому ви намацуєте в районі потилиці ущільнення, якого там раніше не було, - це типові симптоми так званої холки.

Чому виникає ця проблема і як з нею боротися, пояснила терапевтка вищої категорії Ганна Кондратьєва.

«Вдовий горб» буває і у чоловіків

Горбик на шиї, який у народі називають «холкою» – це скупчення жирової тканини в районі сьомого шийного хребця. Найчастіше на нього страждають жінки зрілого віку (звідси ще одна народна назва патології – «вдовий горб»), але ущільнення може виникати і у чоловіків.

Багато людей сприймають «холку» як суто косметичний віковий дефект. Але жировий валик на шиї не лише псує зовнішній вигляд, а й впливає на самопочуття. Він здавлює судини в шийному відділі хребта, які відповідають за кровопостачання мозку, і здатний викликати головний біль, погіршення пам’яті та зору, безсоння та інші проблеми зі здоров’ям. До того ж «холка» у пацієнтів обох статей має тенденцію зростати, твердіти і ставати болючою.

Чому виникає проблема?

Однією з основних причин, що викликають виникнення непривабливого горбика на шиї, медики називають постійне перенапруження м’язів і зв’язок шиї та плечей через неправильну поставу під час роботи за письмовим столом. Це послаблює м’язи на рівні шийно-грудного відділу хребта і призводить до розростання сполучної та жирової тканини, застою крові та лімфи, що, своєю чергою, викликає хронічні спазми та запалення у цій області.

Інші фактори ризику – гормональні зміни в організмі (тому «холка» часто утворюється у жінок в період менопаузи), порушення обміну речовин, травми черепа, наявність зайвої ваги, остеопорозу, остеоартрозу, остеохондрозу, ендокринних захворювань, а також генетична схильність.

Непрямі винуватці проблем із шиєю – малорухливий спосіб життя, хронічний стрес і систематичний прийом деяких ліків.

Які симптоми мають насторожити?

Симптоматика залежить від стадії формування «холки». На початковому етапі це просто невелике м’яке ущільнення, яке не завдає людині фізичного дискомфорту. Коли горбик вже добре помітний з боку, він викликає ниючі болісні відчуття у шиї, потилиці й плечах, скутість рухів і характерний хрускіт при поворотах голови.

У разі, якщо «холка» порушує кровопостачання головного мозку, людина відчуває частий головний біль, запаморочення, дзвін або шум у вухах, слабкість або оніміння кінцівок, втрату чутливості в районі шиї.

Крім того, пацієнти з «холкою» часто скаржаться на швидку стомлюваність, проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги, підвищення артеріального тиску.

Що робити?

На початковій стадії шийний горбик можна прибрати самостійно за допомогою спеціальних вправ.

Якщо ж горбик встиг сформуватися і завдає дискомфорту, потрібна допомога фахівця. Залежно від причин, які спричинили появу проблеми, це може бути ендокринолог, ортопед, невролог, остеопат. Для точної діагностики пацієнту може бути рекомендовано УЗД м’яких тканин та судин шиї, рентген або МРТ шийного відділу хребта, аналіз крові на гормони.

За результатами обстежень обирається метод лікування: ліпосакція; замісна гормональна терапія (під час менопаузи); остеопатичні сеанси (якщо проблема спричинена слабкістю зв’язкового апарату). Якщо виявлено міжхребцеві грижі, що стискають спинний мозок, може знадобитися хірургічне втручання.

 Спіть на низькій подушці і більше рухайтеся

Щоб ущільнення на шиї й надалі не зростало, потрібно дотримуватися таких заходів:

  •  спіть на ортопедичному або хоча б не надто м’якому матраці й на подушці заввишки не більше 10 сантиметрів;
  •  їжте більше каш, овочів, риби, нежирного м’яса;
  •  більше рухайтеся – ходіть пішки, танцюйте, плавайте;
  •  постійно стежте за поставою – покращити її та зміцнити м’язовий корсет допомагає йога.

Які вправи допоможуть?

  •  Робіть максимально великі кругові рухи плечима, спочатку вперед, потім назад.
  •  Поставте руки над головою, зчепить кисті у замок і тягніться вгору, потім відведіть руки назад.
  •  Нахиліть голову вліво, злегка допомагаючи собі лівою рукою, праву руку при цьому тягніть вниз, розтягуючи м’язи шиї та правого плеча; повторіть у другий бік.
  •  Руки на поясі, спина пряма: висувайте голову (підборіддя) вперед, рухаючись строго по горизонталі, потім назад, плечі при цьому нерухомі.

Кожну вправу повторіть 8-10 разів.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні