П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чим корисний кінський щавель і як його правильно застосовувати?

Зелена аптека: чим корисний кінський щавель і як його правильно застосовувати?

Этот материал также доступен на русском языке
Кінський щавель, який відомий лікувальними властивостями, зовні знайомий багатьом. Це висока рослина, зростання якої досягає півтора метра.

Кінський щавель – рослина, яку людство використовує з давніх-давен у всьому світі. Адже ця невибаглива трава росте на всіх пустирях та вільних ділянках.

Народні засоби на основі кінського щавлю мають протизапальну, бактерицидну, кровоспинну, жовчогінну, антигельмінтну дію.

Однак застосування їх потребує знань і акуратності, оскільки важливу роль тут відіграє правильне дозування: у малих дозах препарати рослини мають в’яжучу, закріплюючу дію, у великих дають виражений проносний ефект. Це обов’язково потрібно враховувати, вибираючи потрібний засіб.

Як лікарська сировина найчастіше використовується кореневище з корінням, з якого готують настої, відвари і порошок. Рідше застосовуються листя, суцвіття і насіння, з яких також готують відвари і настої.

ПОРОШОК З КОРЕНЕВИЩА КІНСЬКОГО ЩАВЛЮ. Для його приготування перемелюють або розтирають у ступці шматочки сушеного кореневища. При проносах як закріплюючий засіб вживають порошок 3 рази на день за 20-30 хвилин до їди по 0,20-0,25 г. Як проносний при атонії кишечника, спастичному коліті, геморої та тріщинах заднього проходу порошок вживають одноразово на ніч по 0,5-1 г (ефект зазвичай помітний на ранок).

Настої та відвари кореневища народна медицина застосовує при лікуванні кишкових інфекцій, колітів, ентероколітів, геморою. Настій, крім того, стимулює утворення та виділення жовчі і застосовується при холециститах та інших захворюваннях жовчовивідних шляхів. При важких проносах, дизентерії та гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку використовують також відвар суцвіть і насіння.

ВІДВАР КОРЕНЕВИЩА КІНСЬКОГО ЩАВЛЮ. 2 столові ложки сушеної подрібненої сировини залити склянкою води, довести до кипіння, проварити на повільному вогні протягом півгодини, охолодити при кімнатній температурі протягом 10 хвилин, процідити, віджати сировину. При проносі і як кровоспинний засіб вживають відвар 2-3 рази на день за півгодини до їди по 1/3 склянки. Як проносний засіб п’ють на ніч не менше 0,5 склянки цього засобу.

Відвар використовують і зовнішньо – для полоскань при запальних процесах у порожнині рота і горла (ангінах, стоматитах). Для примочок, обмивань і ванн при хворобах шкіри, що супроводжуються сильним свербінням. Різні висипи, виразки, опіки лікують і за допомогою відвару насіння, а подрібнене листя кінського щавлю прикладають до фурункулів і наривів, щоб прискорити їх дозрівання, до ран і виразок – як загоюючий засіб.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні