Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому буває великий розрив між верхнім та нижнім показниками тиску?

Чому буває великий розрив між верхнім та нижнім показниками тиску?

Этот материал также доступен на русском языке
Різниця між верхнім і нижнім тиском має важливе значення.

Запитання читачки:

– Моя мама, якій 80 років, часто забуває випити пігулку від тиску. Коли вимірюю, то бачу надто великий розрив між верхньою та нижньою цифрами. Чому?

Відповідає кардіолог Олександр Яремчук:

– У людей похилого віку нерідко зустрічається склерозований систолічний тиск: верхня цифра перевищує 140 міліметрів ртутного стовпа, а нижня – менше 90, а часто взагалі близько 50-60. Це не страшно: потрібно орієнтуватися на систолічний тиск і не боятися ліків (зазвичай призначаються сечогінні та антагоністи кальцію). Також при високому тиску добре випити препарат швидкої допомоги. Ці ліки, призначені лікарем, дозволять швидко зменшити високий тиск.

Що слід знати про різницю

Різниця між верхнім і нижнім тиском називається пульсовим тиском і в нормі становить 40 одиниць, показник 120/80 вважається ідеальним. Збільшення розриву до 65 одиниць вказує на серйозний ризик розвитку хвороб серця та судин. У такій ситуації збої у роботі серцевого м’яза провокують швидке зношування стінок артерій та вен, через що прискорюються процеси старіння.

У похилому віці різниця між сиастолическим тиском і діастолічним в 50 одиниць вказує саме на те, що в організмі відбувається природне зношування, стінки судин стали менш еластичними.

Значення пульсового тиску 60 одиниць вказує на ризик серцевих недуг і необхідність терміново відвідати лікаря. Якщо тонометр показує різницю близько 20 одиниць, швидше за все, артеріальний тиск вимірювався неправильно. За такого розриву стан здоров’я людини є критичним.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні