Статті

Гучна слава про користь яблучного оцту для організму – міф чи правда на думку лікарів

Останнім часом ми все частіше чуємо про переваги та користь яблучного оцту. Багато хто самостійно прописує його собі, додає у воду і п’є — нібито для зниження ваги, регулювання цукру в крові та нормальної роботи шлунка.

Але давайте розберемося, чи справді він такий корисний для організму? Адже він абсолютно точно має протипоказання.

Яблучний оцет для схуднення

– Безконтрольний прийом яблучного оцту може порушити баланс кислотності шлунка і, як наслідок, бактеріальний склад мікрофлори, відповідальної за травлення, – розповіла лікар-терапевт та нутриціолог Ірина Орлова. – Роль його у зниженні ваги сильно перебільшена. Для зниження та нормалізації ваги важливі лише харчування, сон, рух, вода та корекція дефіцитів вітамінів та мінералів. Щоправда, зрідка я рекомендую яблучний оцет, розведений із водою, підвищення кислотності, але роблю це досить рідко.

Коли яблучний оцет може бути корисним

– Завдяки яблучному оцту в шлунку виробляється соляна кислота, яка необхідна організму для правильного травлення, – каже нутріціолог, експерт із усвідомленого харчування та здорового способу життя Юлія Дмитрієва. – Соляна кислота відповідає за засвоєння білка, має антибактеріальні властивості .

За словами експерта, яблучний оцет може покращити мікрофлору кишечника.

– Яблучний оцет – це ферментований продукт, який містить Lactobacillus – важливі бактерії для нашого організму, які відповідають за імунітет, травлення, виробництво вітамінів. Тож він може бути помічником при корекції дисбіозу та підтримці корисної мікрофлори, — каже нутриціолог.

За даними експерта, вченими було проведено дослідження про вплив яблучного оцту на ліпідний профіль та глікемічні параметри – виявлено вплив яблучного оцту на рівень ліпідів у крові.

– У ньому міститься калій, що зміцнює серцевий м’яз, – каже Юлія Дмитрієва. — Поєднуючи оцтову та хлорогенову кислоту, ми допомагаємо організму позбутися «шкідливого» холестерину та сприяємо активізації вироблення «корисного».

Як використовувати яблучний оцет

– Його можна використовувати як заправку для салату або додавати в склянку води – одну столову ложку і випивати за 30 хвилин до їди. Рекомендоване дозування на добу становить 15-30 мл, тобто 2-3 столові ложки на день, – уточнює нутриціолог.

Кому не можна яблучний оцет

Людям, які мають гастрит, виразкову хворобу, підвищену кислотність, запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.

– У цих ситуаціях він ще більше пошкоджуватиме слизову шлунково-кишкового тракту, – попереджає Юлія Дмитрієва.

У кого є синдром надмірного бактеріального та грибкового росту.

– Він може посилити ситуацію та призвести до негативних симптомів у вигляді здуття та метеоризму, – каже експерт.

Людям з чутливими зубами.

– У яблучного оцту – низький рівень Ph, а це призводить до руйнування зубної емалі, – пояснює нутриціолог.

Це – кислота!

– Оцет, навіть яблучний, це насамперед кислота, – попереджає лікар-ендокринолог, кандидат медичних наук Зухра Павлова. — Звичайно, у ньому є корисні речовини, мікроелементи, продукти ферментації, але це точно не «концентрована користь яблук».

За словами експерта, оцтова кислота може разом перекреслити всю свою користь для тих, у кого є проблеми із травленням, порушення функції шлунково-кишкового тракту, ураження печінки та нирок. Людям із цими захворюваннями взагалі слід уникати страв з оцтом.

– Радячі пити яблучний оцет щоранку заради покращення травлення та метаболізму багато в чому плутають оцет із лимонним соком, – звертає увагу лікар Павлова. — Незважаючи на кислий смак, лимон у нашому організмі поводиться як луг. І він і справді трохи допомагає вирівнювати кислотно-лужний баланс організму, який під час життєдіяльності провокує багато продуктів окиснення. А оцет, навіть яблучний, це насамперед кислота.

Лікар радить ставитись до нього розумно — використовувати небагато й рідко.

– Ми ж не їмо чорний перець кінськими дозами. Ми присмачуємо їм їжу, — каже Зухра Павлова. — Ця рекомендація — трохи — стосується і модного виноградного оцту, бальзаміко, маринованих огірків, лечо та інших закруток.

 Джерело

Новое на сайте

  • Статті

Чи варто вірити снам: що каже православ’я

Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.

05/10/2025 18:31
  • Статті

Поради колекціонерам та любителям старовини: відповідаємо на ваші листи

Що робити зі старим самоваром, підсклянником із богатирями чи бабусиним буфетом? Ми відповідаємо на запитання…

05/10/2025 17:58
  • Статті

Чому постійно хочеться їсти: 7 прихованих причин, про які ви не здогадувались

Ви помічаєте, що знову хочеться їсти, хоча ситно пообідали лише півгодини тому? Надмірно підвищений апетит…

05/10/2025 16:27
  • Новини

Чи можна втратити пенсію, якщо працюєш: роз’яснення Пенсійного фонду

В Україні пенсіонери, що працюють, — звичайне явище. Але чи можна одночасно отримувати пенсію та…

05/10/2025 15:56
  • Новини

На Одещині зіграла весілля пара переселенців, яким за 70: “Дуже радий дружині”

На Одещині зіграли весілля переселенці з Донецької області. Молодятами стали – 83-річний Олексій та 75-річна…

05/10/2025 14:59
  • Новини

В Ощадбанку вводять перевірки для клієнтів: кого торкнуться нові правила контролю

В Ощадбанку нагадали, що при розрахунках через касу клієнтам необхідно враховувати як комісії, так і…

05/10/2025 12:59