Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХронічні головні болі: які обстеження можуть призначити?

Хронічні головні болі: які обстеження можуть призначити?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хвороб внутрішніх органів оптимально виявляти за допомогою ультразвуку. Але з мозком справа дещо складніша.

«Мене вже третій місяць турбують головні болі, у зв’язку з чим сімейний лікар направив до невролога, який призначив електроенцефалографію. Хочу дізнатися, як і для чого проводиться ця діагностична процедура і чи потрібна до неї якась спеціальна підготовка?

Олена Федорівна, сел. Васильківка, Дніпропетровська область»

На запитання читачки відповідає лікарка-невролог вищої категорії Оксана Щитник:

– Якщо багато хвороб внутрішніх органів оптимально виявляти за допомогою ультразвуку, то з мозком справа дещо складніша, адже ніяке УЗД не зафіксує збоїв в електричній активності. Тому неврологи мають свій альтернативний метод обстеження – електроенцефалографію (ЕЕГ).

Завдяки цій процедурі лікар може оцінити мозкову активність, локалізувати уражену ділянку, діагностувати різні захворювання (енцефаліти, менінгіти тощо). ЕЕГ також часто рекомендують зробити при проблемах зі сном, хронічних головних болях після інсульту.

Обстеження проводиться на спеціальному апараті – електроенцефалографі. Вся процедура ЕЕГ займає близько 20 хвилин і не потребує ніякої спеціальної підготовки (деякі пацієнти, які приходять на обстеження вперше, побоюються, що доведеться збривати ділянку волосся).

На голову обстежуваного надягають спеціальну сіточку з еластичного матеріалу, на якій в певному порядку розташовано датчики. Ще один датчик, так званий «нульовий», закріплюють на мочці вуха. Ці датчики зчитуватимуть імпульси мозкової активності, а саму цю активність лікар викликає за допомогою низки тестів. При цьому пацієнтові не доводиться робити нічого складного: від нього потрібне глибоке дихання протягом декількох хвилин, заплющення та розплющення очей, реакція на яскраві світлові спалахи тощо.

Результати апарат фіксує на паперовій стрічці – так само, як і зі зняттям кардіограми. Лікар розшифровує запис і бачить, що не так з мозком і чому.

В особливо складних випадках замість короткого одноразового обстеження призначають ЕЕГ-моніторинг, у якому запис може вестися до кількох діб. Але такий тривалий тест проводиться в стаціонарі і потрібен не так часто, тож вам поки що нема про що турбуватися.

Підготувала Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні