П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЦілюща користь яблучного оцту для організму - міф чи правда на думку...

Цілюща користь яблучного оцту для організму – міф чи правда на думку лікарів

Этот материал также доступен на русском языке
Троє експертів — лікар-терапевт, ендокринолог та нутриціолог — пояснюють, чи корисний яблучний оцет для здоров'я.

Останнім часом ми все частіше чуємо про переваги та користь яблучного оцту. Багато хто самостійно прописує його собі, додає у воду і п’є — нібито для зниження ваги, регулювання цукру в крові та нормальної роботи шлунка.

Але давайте розберемося, чи справді він такий корисний для організму? Адже він абсолютно точно має протипоказання.

Яблучний оцет для схуднення

– Безконтрольний прийом яблучного оцту може порушити баланс кислотності шлунка і, як наслідок, бактеріальний склад мікрофлори, відповідальної за травлення, – розповіла лікар-терапевт та нутриціолог Ірина Орлова. – Роль його у зниженні ваги сильно перебільшена. Для зниження та нормалізації ваги важливі лише харчування, сон, рух, вода та корекція дефіцитів вітамінів та мінералів. Щоправда, зрідка я рекомендую яблучний оцет, розведений із водою, підвищення кислотності, але роблю це досить рідко.

Коли яблучний оцет може бути корисним

– Завдяки яблучному оцту в шлунку виробляється соляна кислота, яка необхідна організму для правильного травлення, – каже нутріціолог, експерт із усвідомленого харчування та здорового способу життя Юлія Дмитрієва. – Соляна кислота відповідає за засвоєння білка, має антибактеріальні властивості .

За словами експерта, яблучний оцет може покращити мікрофлору кишечника.

– Яблучний оцет – це ферментований продукт, який містить Lactobacillus – важливі бактерії для нашого організму, які відповідають за імунітет, травлення, виробництво вітамінів. Тож він може бути помічником при корекції дисбіозу та підтримці корисної мікрофлори, — каже нутриціолог.

За даними експерта, вченими було проведено дослідження про вплив яблучного оцту на ліпідний профіль та глікемічні параметри – виявлено вплив яблучного оцту на рівень ліпідів у крові.

– У ньому міститься калій, що зміцнює серцевий м’яз, – каже Юлія Дмитрієва. — Поєднуючи оцтову та хлорогенову кислоту, ми допомагаємо організму позбутися «шкідливого» холестерину та сприяємо активізації вироблення «корисного».

Як використовувати яблучний оцет

– Його можна використовувати як заправку для салату або додавати в склянку води – одну столову ложку і випивати за 30 хвилин до їди. Рекомендоване дозування на добу становить 15-30 мл, тобто 2-3 столові ложки на день, – уточнює нутриціолог.

Кому не можна яблучний оцет

Людям, які мають гастрит, виразкову хворобу, підвищену кислотність, запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.

– У цих ситуаціях він ще більше пошкоджуватиме слизову шлунково-кишкового тракту, – попереджає Юлія Дмитрієва.

У кого є синдром надмірного бактеріального та грибкового росту.

– Він може посилити ситуацію та призвести до негативних симптомів у вигляді здуття та метеоризму, – каже експерт.

Людям з чутливими зубами.

– У яблучного оцту – низький рівень Ph, а це призводить до руйнування зубної емалі, – пояснює нутриціолог.

Це – кислота!

– Оцет, навіть яблучний, це насамперед кислота, – попереджає лікар-ендокринолог, кандидат медичних наук Зухра Павлова. — Звичайно, у ньому є корисні речовини, мікроелементи, продукти ферментації, але це точно не «концентрована користь яблук».

За словами експерта, оцтова кислота може разом перекреслити всю свою користь для тих, у кого є проблеми із травленням, порушення функції шлунково-кишкового тракту, ураження печінки та нирок. Людям із цими захворюваннями взагалі слід уникати страв з оцтом.

– Радячі пити яблучний оцет щоранку заради покращення травлення та метаболізму багато в чому плутають оцет із лимонним соком, – звертає увагу лікар Павлова. — Незважаючи на кислий смак, лимон у нашому організмі поводиться як луг. І він і справді трохи допомагає вирівнювати кислотно-лужний баланс організму, який під час життєдіяльності провокує багато продуктів окиснення. А оцет, навіть яблучний, це насамперед кислота.

Лікар радить ставитись до нього розумно — використовувати небагато й рідко.

– Ми ж не їмо чорний перець кінськими дозами. Ми присмачуємо їм їжу, — каже Зухра Павлова. — Ця рекомендація — трохи — стосується і модного виноградного оцту, бальзаміко, маринованих огірків, лечо та інших закруток.

 Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні