Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому з віком погіршується пам'ять?

Чому з віком погіршується пам’ять?

Этот материал также доступен на русском языке
Похилого віку нерідко супроводжується погіршенням пам'яті. Це відбувається через загальне вікове зниження активності мозку, зниження збудливості нервових клітин, порушення зв'язків між нейронами.

Читачка запитує:

– У мами (їй 85-й рік) вже кілька років депресія, трапляються провали в пам’яті, а нещодавно вона відмовилася від їжі. За порадою друзів, які мають такі ж проблеми з батьками, ми даємо їй ліки, але стан не покращується. Що робити?

Відповідає невропатолог-геронтолог Наталія Бачинська:

– Гадаю, вашу маму потрібно показати спеціалісту, який призначить необхідне обстеження (неврологічний огляд, нейропсихологічні тести, МРТ або КТ).

Погіршення пам’яті може бути пов’язане з різними причинами. Основні – нейродегенеративні порушення (хвороба Альцгеймера та інші недуги) або судинна патологія головного мозку.

Часто скаржаться на зниження пам’яті і хворі, які страждають на депресію. Тоді призначення антидепресантів може покращити стан.

Але епізоди депресивного стану виникають майже у половини людей, які захворіли на хворобу Альцгеймера. При цій недузі гине значна кількість клітин мозку, уражаються нервові шляхи, що порушує передачу нервових імпульсів. Найбільш виражені зміни у зонах мозку, відповідальних за пам’ять, зокрема у гіпокампі.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні