П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому не плодоносить волоський горіх: названо найпоширенішу причину

Чому не плодоносить волоський горіх: названо найпоширенішу причину

Этот материал также доступен на русском языке
Найбільшу шкоду волоським горіхам завдає грибкове захворювання марсонія (антракноз, марсоніоз, плямистість). Врожайність може знизитись на 80–100%. Хвороба вражає листя, плоди та молоді пагони дерева.

На листі і плодах утворюються бурі плями, які, збільшуючись, зливаються і охоплюють більшу частину ураженого органу. Навкоплодник, крім плям, покривається некротичними тріщинами.

Збудник хвороби зимує в ураженому листі та плодах на землі, в ранах і тріщинах гілок. Листя та плоди стають джерелом весняного зараження, тріщини гілок та штамба є основним осередком інфекції. У найбільших масштабах зараження грибом спостерігається в районах із високою вологістю повітря, з великою кількістю дощових та туманних днів. Сортів, стійких до цього захворювання, немає.

Чим обробити волоський горіх восени і навесні?

Восени необхідно збирати та знищувати опале листя та навколоплідники горіха, вирізати сухі гілки, очищати та дезінфікувати штамби та основи скелетних гілок. Ґрунт бажано утримувати в пухкому стані.

З хімічних заходів боротьби рекомендується обробка дерев бордоською рідиною або іншими препаратами, що містять мідь. Перше обприскування плодоносних дерев роблять тривідсотковим розчином бордоської рідини по бруньках, що розпускаються, а наступні — одновідсотковою бордоською рідиною після появи перших листочків, перед цвітінням жіночих квіток. Після цвітіння у дощову погоду обприскують дерева ще двічі-тричі з інтервалом 10-14 днів. Ефективність обробки підвищується при додаванні до розчину при першій обробці одновідсоткового розчину сечовини, а наступних – 0,3-0,4-відсоткового розчину сечовини.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, навіщо мити горіхи перед закладкою на зберігання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні