Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЧому в Україні дорожчають яйця?

Чому в Україні дорожчають яйця?

Этот материал также доступен на русском языке
Останнім часом ціна на курячі яйця почала стрімко підвищуватися. Наразі вартість десятка коливається в межах 42-60 гривень, причому ціна на яйця вищої категорії може бути ще вищою. Чому ж дорожчає цей продукт, і що прогнозують експерти до кінця року?

Ми пам’ятаємо, що навесні й на початку літа ціни на яйця сильно впали. Причиною цього стали проблеми з логістикою, що виникли через війну, і експорт яєць практично припинився. Українські виробники почали надсилати свою продукцію на внутрішній ринок, що знизило ціни на яйця приблизно на третину.

З початком осені почалося традиційне сезонне коливання цін на деякі продукти, до яких входять і курячі яйця. Як пояснюють економісти, з квітня по серпень ціна на них зазвичай знижується, оскільки з’являється продукція приватних господарств. А з вересня по грудень через зниження несучості курей птахофабрики піднімають відпускні ціни, тому зростають і ціни в магазинах.

Крім того, через тимчасову окупацію деяких територій у країні скоротилося промислове виробництво яєць.

***

Також важливу роль при визначенні ціни відіграє і собівартість товару. Через війну дуже подорожчали корми, зокрема кукурудза, електрика, пально-мастильні матеріали, ветеринарні препарати, вітаміни – і все це відбивається на стані наших з вами гаманців.

Як прогнозує Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру Інституту аграрної економіки, до кінця року мінімальна вартість десятка яєць може досягати 50 гривень. Тим більше напередодні новорічних та різдвяних свят. Далі, як вона вважає, ціна може поступово знижуватися.

При цьому експерти впевнені, що основну увагу слід спрямовувати не стільки на підвищення вартості товарів, скільки на підвищення купівельної спроможності усіх категорій населення України.

***

Тим часом сьогодні, 16 жовтня, на одеському “Привозі” покупці фотографували стенди з яйцями (знімки із соцмереж), де цифри цінників підстрибнули значно вище за зазначену планку в прогнозі експертів.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні