Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк враховуються стаж та зарплата при призначенні та перерахунку пенсії?

Як враховуються стаж та зарплата при призначенні та перерахунку пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідаючи на ваші питання, ми лише даємо свої роз'яснення і по можливості радимо, як вчинити в тій чи іншій ситуації.

«Мені 71 рік, я на пенсії за віком з 2006 року. До цього була на пенсії за інвалідністю. При призначенні пенсії подавала довідку про зарплату за 1987-1991 роки. Далі працювала до 2017 року. Після звільнення мені зробили перерахунок пенсії за стажем. Тоді ж я дізналася, що для розрахунку пенсії додатково взяли заробітну плату за 2000-2003 роки, а там була зовсім маленька зарплата. Гадаю, це зробили, щоб зменшити коефіцієнт зарплати. Крім того, мені нічого не додали з 1 липня, і це за наявності 46 років стажу. Чому так?

Наталія Поклад, село Пушкареве, Полтавська обл.»

При призначенні вашої пенсії за інвалідністю могли враховувати лише заробітну плату за п’ять років до 2000 року, але з 2004 року правила змінилися.

З того часу при призначенні пенсії обов’язково враховують усю заробітну плату за періоди з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. При цьому довідки про зарплату за період роботи після 2000 року приносити до Пенсійного фонду не потрібно. Ці дані надходять до Пенсійного фонду автоматично із державного реєстру застрахованих осіб (дані персоніфікованого обліку).

Таким чином, вже у 2006 році при переході з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком у розрахунок вашої пенсії мусили взяти не лише зарплату за 90-ті роки, а й дані про зарплату за роботу після 2000 року. Коефіцієнт зарплати при цьому справді міг зменшитися, але загалом розмір пенсії тоді збільшувався за рахунок інших показників.

***

До речі, документи, які ви додали до листа, показують, що вашу зарплату за період з 1 липня 2000 року до 30 червня 2004 року з розрахунку виключено. Тобто, на розмір пенсії не впливає. Це стало можливим завдяки так званій оптимізації заробітку. Закон дозволяє виключити з розрахунку найневигідніший період зарплати, за умови, що він становить не більше 10% від загальної кількості стажу і не більше 60 місяців поспіль. Цей процес здійснюється автоматично.

Що стосується липневого підвищення, то, на нашу думку, ваша пенсія мусила вирости на 24 гривні. Але підвищення було далеко не у всіх – такі приклади ми вже наводили. Ситуації бувають різні, і кожен випадок потрібно розбирати індивідуально. Якщо зростання пенсії не відбулося, то про причини краще поцікавитися у місцевому Пенсійному фонді.

Нагадаємо, що ми не маємо повноважень перераховувати пенсії. При цьому редакція газети «На пенсії» не пересилає листи читачів до Пенсійного фонду. Відповідаючи на них, ми лише даємо свої роз’яснення і по можливості радимо, як вчинити в тій чи іншій ситуації.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті