П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачСвітло, вода і опалення: як підготуватися, якщо будуть перебої?

Світло, вода і опалення: як підготуватися, якщо будуть перебої?

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах війни майбутній опалювальний сезон буде непростим. І стосується це не лише прифронтових і деокупованих населених пунктів.

Це стало очевидним після масованої ракетної атаки, коли постраждали об’єкти інфраструктури понад десяти міст, в тому числі які донедавна вважалися відносно спокійними. У деяких не було електрики, а десь і електрики, і води. Ми розповімо вам, як підготуватися до таких ситуацій напередодні опалювального сезону.

Сьогодні експерти у сфері житлово-комунального господарства рекомендують запасатися вугіллям, дровами, буржуйками та генераторами. Але це все стосується тільки жителів приватного сектору, які напевно вже підготувалися до зими. Мешканці квартир теж можуть придбати обігрівачі, якщо, звісно, є фінансові можливості. А якщо немає? Ми вирішили зібрати універсальні і прості поради і, сподіваємося, вони будуть корисними для багатьох.

 Треба утеплитися за повною програмою

В цьому зимовому сезоні як ніколи актуальною є герметизація усіх щілин в будинку. Закласти щілини у вікнах можна технічною ватою, а потім заклеїти малярським скотчем. А можна використати поролоновий ущільнювач. Це найпростіший варіант, який згодиться і для вікон, і для вхідних дверей. На ніч, коли заходить сонце і стає холодніше, рекомендується завішувати вікна щільними шторами або ковдрами.

Далі усім відомий спосіб збереження тепла – екран, що відбиває тепло, який розміщують між стіною і радіатором. Його можна зробити власноруч з картону і фольги (розміщують такий екран блискучим боком до радіатора). Добре також зробити теплими підлоги. І тут дуже доречними будуть килими.

А тепер переходимо до утеплення себе і своїх близьких. Готуйте теплу білизну для сну, в’яжіть вовняні шкарпетки. Добре придбати термобілизну, а також теплі светри. Пледи з натуральних матеріалів та грілки теж знадобляться.

 Запасаємося водою, сірниками і свічками

Агресія Росії руйнує не тільки життя людей, але й інфраструктуру, що взимку особливо критично. І для нас цілком реально взагалі залишитися без тепла, газу, води та електроенергії.

У гарячих точках вже є проблеми, які не вдасться швидко виправити. За даними

Мінрегіону, вже понад 800 об’єктів теплокомуненерго пошкоджено. Більшість не підлягає ремонту. Щоб не змерзнути, людей просять виїжджати. Але й у віддалених від фронту регіонах немає жодних гарантій. Тому краще бути готовими до всього. Що це означає?

Про утеплення житла ми вже сказали. Зрозуміло, що і запас води завжди мусить бути в домі – як питної, так і технічної (щоб помитися і помити посуд).Також можуть знадобитися таблетки для знезараження води, їх можна придбати в аптеці.

Треба подумати і про можливу відсутність електроенергії. В оселі мають бути сірники і свічки. Ідеальний варіант – ліхтарик та батарейки, а ще краще ліхтар на сонячних батареях. Але без цього можна обійтися, якщо десь прихована стара гасова лампа – залишиться тільки купити гас. Поділимося і ноу-хау від військовиків. Це окопна свічка, яку можна зробити власноруч. Треба взяти металеву банку від консервів, укласти по краях гофрований картон і залити всередину парафін. Тільки не забудьте ще гніт. За словами наших захисників, залежно від розміру, такі свічки можуть горіти майже вісім годин.

Переглядаємо «тривожну валізку»

Все, що від нас залежить, ми обговорили. Своєю чергою, уряд попередив: якщо внаслідок атак російських військ виникнуть проблеми з опаленням та електропостачанням, місцевим жителям доведеться евакуюватися. Це можливе лише в тому разі, якщо не вдасться відновити інфраструктуру протягом двох діб.

До евакуації бажано приготуватися заздалегідь – зібрати у «тривожну валізку» все важливе і необхідне на перший час. З початком війни про це багато говорили, але варто ще раз про це нагадати. Звичайно, це документи, гроші, трохи речей та їжі, необхідні ліки. А також – ліхтарик, мобільний телефон із зарядкою, предмети гігієни.

 Можуть знадобитися консерви та сухофрукти

Також треба подбати про харчі. Це мають бути продукти тривалого зберігання: м’ясні, рибні та овочеві консерви, сухарі, сушіння, сухофрукти, насіння, мед і згущене молоко.

 Як розігріти їжу без світла і газу

Жителі багатоповерхівок у разі відключення електрики і газу для підігріву їжі можуть використовувати сухий спирт. Він легко спалахує і горить без диму і запаху приблизно 9-15 хвилин. Купити його можна в будь-якому спортивному або туристичному магазині (ціна – від 40 гривень за пачку).

Для виготовлення простого пальника на сухому спирті вам знадобиться консервна банка (краще вибрати банку з низькими бортиками). Пробийте в ній цвяхом більше отворів (для припливу повітря). Покладіть туди сухий спирт, потім встановіть конструкцію на дно низької каструлі, заздалегідь застеливши його фольгою, складеною у кілька разів. Підпаліть спирт, каструлю накрийте решіткою для гриля, зверху встановіть посудину для приготування їжі.

При покупці сухого спирту звертайте увагу на його склад. Найбезпечнішими є варіанти на основі уротропіну і парафіну.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні