Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо таке посттравматичний стресовий розлад?

Що таке посттравматичний стресовий розлад?

Этот материал также доступен на русском языке
Стресові події, такі як війни, смерть близької людини, сильний переляк, емоційне насильство можуть призвести до посттравматичного розладу (ПТСР). На це захворювання частіше страждають жінки, ніж чоловіки.

Люди, у яких розвинувся посттравматичний розлад, можуть відчувати паніку, нав’язливі думки, спогади, перепади настрою або порушення розумових здібностей. Вони стають надто пильними і дратівливими.

Визначити, що у людини виник ПТСР, можна за такими ознаками.

  • Людина переживає негативний досвід знову і знову. Вона може відчути запахи або почути звуки, які супроводжували страшні для неї події. У таких людей часто виникають нічні кошмари.
  • Щоб уникнути травмуючих спогадів або подій, людина може відмовлятися від якихось занять або видів діяльності, уникати тих, хто може нагадати минуле. Відмовляються говорити про те, що сталося.
  • Постійне відчуття загрози, яку людина відчуває у фоновому режимі.
  • Проблеми з концентрацією уваги.
  • Поява нав’язливих станів. Людина постійно відчуває страх, гнів або провину і майже не здатна відчувати радість.

У людей з ПТСР можуть розвиватися захворювання серця, судин, шлунку, кишечника та інших органів. Паралельно з ПТСР іноді з’являються розлади психіки, особливо депресія, панічні атаки або стан підвищеної тривожності.

При цьому посттравматичний розлад можна вилікувати повністю або значно зменшити симптоми, щоб вони не заважали нормальному життю. Для цього насамперед використовують психотерапію.

В Україні працює цілодобова лінія психологічної допомоги – (0-800) 33-31-61.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні