П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаУ платіжці за газ нулі чи захмарні суми: чому облгази неточно фіксують...

У платіжці за газ нулі чи захмарні суми: чому облгази неточно фіксують показання лічильників

Этот материал также доступен на русском языке
Українці масово скаржаться на облгази, бо ті ігнорують актуальні свідчення лічильників. Замість реально спожитого та своєчасно переданого обсягу газу багато українців спостерігають у квитанціях своєрідну «рулетку»: або нулі, або суттєво завищені цифри. Чому так відбувається?

Хто і як  рахує спожиті кубометри?

За газові труби, лічильники та відповідно передачу показань відповідають саме облгази (вони ж – оператори газорозподільних мереж). Їм ми сплачуємо за доставку (розподіл) газу. Тобто передавати показання слід саме облгазам, а не газопостачальним компаніям. Хоча багато споживачів досі помилково звертаються саме до постачальників. Також люди часто скаржаться постачальникам і щодо некоректних показань. Втім, постачальник газу навіть не бачить свідчень лічильника, які передає облгазові сам споживач.

Споживач щомісяця з 1 до 5 число передає показання лічильника своєму облгазу і той фіксує фактичне споживання за звітний період. Якщо споживач не передав показання лічильника до 5 числа, облгаз самостійно формує спожитий обсяг на основі «планового місячного обсягу споживання».

Далі облгаз передає дані спожитого обсягу «Оператору ГТС», який вже інформує обсяги кожного домогосподарства постачальних компаній. Лише після цього постачальник нараховує кінцеву суму за спожитий газ. Тобто лише облгаз має доступ до даних від споживачів та розраховує обсяг спожитого газу, за яким постачальник здійснює розрахунок суми до оплати за постачання «блакитного палива».

Чому в рахунках з’являються неправильні показання?

Начальниця регіонального управління групи з обслуговування клієнтів відділу продажу «Львівгазу» Марія Адамік у відповідь на запит ГазПравди розповіла, що систематично надходять звернення щодо некоректного прийняття показань лічильника газу АТ “Львівгаз”.

“Якщо проаналізувати загальну кількість звернень споживачів, то приблизно ¼ складають звернення, що стосуються обліку природного газу. Процес розрахунку спожитого газу за відсутності показань лічильника затверджений Кодексом газорозподільних систем. менше фактичного”, – пояснила вона.

При цьому частково проблемний облік облгази пов’язують із війною. Це пов’язано з тим, що нібито багато хто переїхав, не користується газом або просто не передає свідчень. Однак, як виявляється, збій може статися, якщо просто дати свідчення не одним способом, а відразу кількома.

Комерційний директор «Київоблгазу» Ярослав Деркач у відповідь на запит ГазПравди роз’яснив, що для того, щоб показання лічильника було передано коректно, потрібно вибрати лише 1 спосіб надсилання показань. За його словами, споживачі, передаючи показання газового лічильника, використовують одночасно кілька сервісів компанії. Білінгова система тоді може некоректно відображати дані через подвоювання та перевантаження.

До того ж у «Київоблгазі» нагадали, що передати показання можна онлайн: через особистий кабінет на сайті 104.ua, чат-боти у Viber чи Телеграм, мобільний додаток 104.ua або за допомогою СМС на короткий номер 7104. Зокрема, у повідомленні необхідно вказати номер особового рахунку (10 цифр) та показання лічильника.

“Якщо споживач тимчасово не мешкаєте в приміщенні і, відповідно, не використовує природний газ – необхідно продублювати попередні показання лічильника газу”, – зазначив Деркач.

Крім того, неправильно зафіксувати показання можуть і під час відправлення “нерозбірливого фото” або завищення показань попереднього місяця, додають у “Вінницягазі”.

“Покази лічильників фіксуються некоректно тоді, коли самі споживачі завищують показання попереднього місяця або додають нерозбірливе фото або коли споживач неправильно вказує особовий рахунок під час передачі даних. Показання також не фіксується, якщо споживач представляє нижчі показання, ніж зафіксовані контрольні або розрахункові показання лічильника”, – перерахував можливі варіанти помилок з урахуванням комерційного директора АТ «Вінницягаз» Олександра Товмача.

Джерело: Газправда

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні