Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі аналізи треба обов'язково здавати щороку, щоб уникнути хвороб

Які аналізи треба обов’язково здавати щороку, щоб уникнути хвороб

Этот материал также доступен на русском языке
Складання аналізів дозволяє виявляти будь-які патології на ранній стадії.

Які дослідження слід проводити щорічно, щоб не допустити розвитку небезпечних захворювань?

Обов’язкові щорічні аналізи

Загальний аналіз крові

Забору крові з пальця достатньо для того, щоб отримати інформацію про відсутність анемії та інших хвороб крові, рівень холестерину, різні запальні процеси. Отримані дані дозволяють давати висновок про стан імунітету, схильність до інфекційних захворювань.

Біохімічний аналіз крові

Досліджуючи кров із вени, досвідчені фахівці можуть отримати інформацію про стан нирок, печінки, жовчовивідних проток, виявити на ранній стадії серцево-судинні захворювання, порушення процесів обміну речовин.

Загальний аналіз сечі

Дослідження проводиться для того, щоб оцінити стан сечостатевої системи. Запальні захворювання можна виявити, з рівня лейкоцитів. На підставі аналізу сечі лікар визначає можливість розвитку пієлонефриту, циститу, уретриту, а також виявляє уражені органи. Присутність у сечі ацетону говорить про розвиток такого небезпечного захворювання, як цукровий діабет.

Аналіз на гормони щитовидної залози

Гормони, які синтезує щитовидна залоза, впливають попри всі обмінні процеси, які у організмі. Дослідження крові з вени допомагає виявити захворювання щитовидної залози (гіпотиреоз та гіпертиреоз), а також отримати інформацію, необхідну для діагностики ендокринних та гінекологічних порушень. Виявлення захворювань на ранній стадії спрощує процес лікування, а в деяких випадках дозволяє обійтися без хірургічного втручання. Жителям міст із дефіцитом йоду в природному середовищі такий аналіз необхідно робити щороку.

Аналіз крові на глікований гемоглобін

Виробляється для оцінки та контролю рівня цукру в крові, ймовірності розвитку цукрового діабету. Особливо актуальний для людей з надмірною вагою та гіподинамією.

Аналіз крові на ВІЛ, гепатит В та сифіліс

Виявлення цих захворювань на ранніх етапах значно спрощує терапію та покращує прогнози для пацієнтів.

Аналіз на ІПСШ

Аналіз на статеві інфекції дозволяє виявити збудників трихомоніазу, мікоплазмозу, уреаплазмозу тощо.

Щорічні дослідження після 40 років

Пацієнтам віком понад 40 років лікарі рекомендують щорічно проходити додаткові дослідження для своєчасної діагностики низки захворювань.

Аналіз на онкомаркери

На сьогоднішній день вважається одним із найкращих видів діагностики онкологічних захворювань. Для пацієнтів чоловічої статі інформативний тест на онкомаркер передміхурової залози, жінкам роблять тест на онкомаркер молочних залоз та яєчників. Крім того, у пацієнтів будь-якої статі проводять оцінку онкомаркерів товстого кишечника та прямої кишки.

Гастроскопія та колоноскопія

Дослідження дозволяють виявляти на ранніх стадіях захворювання шлунка, стравоходу, дванадцятипалої та товстої кишки.

Ліпідограма

Аналіз крові із вени на холестерин, що дозволяє виявити порушення жирового обміну. Завдяки інформації, отриманій таким шляхом, вдається вчасно виявити атеросклеротичні зміни судин та запобігти розвитку тромбозу, який може призвести до раптового інсульту або інфаркту. Крім того, відхилення від референтних значень можуть вказувати на розвиток захворювань печінки та жовчного міхура.

ЕКГ з фізичним навантаженням

Найефективніший метод діагностики захворювань серця. Дозволяє отримати набагато більше інформації, порівняно з ЕКГ, що проводиться у стані спокою.

Додаткові аналізи для жінок

Жінкам лікарі рекомендують додатково здавати аналіз на статеві гормони та рівень С-пептиду в крові, щоб вчасно виявити гормональні пухлини, захворювання яєчників та щитовидної залози.

Огляд лікарем-гінекологом необхідний для аналізу піхвової мікрофлори та отримання направлення на узі органів малого тазу та кольпоскопію.

Мамографія рекомендується щорічно для жінок старше 35 років. При виявленні болючих ущільнень у грудях у будь-якому віці потрібно невідкладно відвідати лікаря-маммолога.

***

Навіть якщо людина задоволена своїм самопочуттям та видимих ​​приводів для звернення до лікаря у неї немає, не можна виключати розвиток прихованих патологій. Виявити деякі захворювання досить складно: для діагностики потрібні специфічні дослідження.

Враховуючи, що багато хвороб до якогось моменту протікає безсимптомно, гарне самопочуття – аж ніяк не гарантія здоров’я. Багато хвороб простіше попередити, ніж займатися згодом дорогим лікуванням.

Захворювання можуть проявити себе раптово, тому рання діагностика – найкращий спосіб підібрати лікування, не чекаючи тяжких наслідків.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні