Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачПро що говорить синій, жовтий чи червоний колір полум'я газового пальника і...

Про що говорить синій, жовтий чи червоний колір полум’я газового пальника і як це позначиться на вашому гаманці??

Этот материал также доступен на русском языке
Запорука вашої безпеки, а також адекватного рахунку в комунальній платіжці – безперебійна та стабільна робота газової плити та іншого побутового обладнання. Визначити несправність чи інші проблеми з якістю газу можна без спеціальних інструментів, достатньо візуального огляду. Найчастішим симптомом є зміна кольору полум'я газу.

Чому газ горить червоним, помаранчевим або жовтим полум’ям, чи варто цього побоюватись, що це означає і як це виправити?

Рівний синій колір – все гаразд

Почати потрібно з того, що до побутових приладів надходить не чистий природний газ, а газова суміш. Сам газ очищають перед його подачею, щоб досягти повного згоряння. Потім додають одорант, який допомагає визначити витік газу. Виходить, що у нас у квартирах прозорим чистим синім вогнем горить суміш із чистого метану та кисню. Пальник повинен включатися без бавовни та інших звуків, вогонь не гасне, сам газ горить безшумно.

При будь-якому дисбалансі полум’я змінює свій колір та інтенсивність: наприклад, недостатньо кисню, невідповідність обладнання або не повністю згоряє газ.

Якщо полум’я синє, все добре змішується з газом і температура полум’я близько 1500-1700 градусів Цельсія.

Багато хто вважає, що лише неякісний газ горить іншим кольором. Але це не так: колір полум’я показує, чи правильно відбувається процес згоряння. Якщо газ поставляється неналежної якості, то відразу зміни кольору полум’я ви не помітите. Але він погіршить роботу плити, тому в майбутньому можливо газ горітиме жовтим кольором.

Жовте або оранжеве полум’я

Жовтий і помаранчевий колір полум’я газу сигналізують, що порушені пропорції в газовій суміші: надходить дуже мало кисню. Швидше за все забруднилися отвори для всмоктування повітря. Можливо, туди потрапив пил чи сажа.

Або заслінка перебуває у неправильному положенні та ускладнює подачу кисню. Перевірте її і встановіть на місце, якщо вона впала, зіскочила або закрилася. Чому газ горить червоним полум’ям на плиті

Якщо ви тільки-но встановили нову плиту і відразу помітили жовте полум’я, то не варто відразу хвилюватися. Швидше за все на пальнику залишилася масляна плівка, до якої миттєво прилипає і пил, і кіптяву. Вона потрібна, щоб захистити обладнання від окиснення, поки плита зберігається на складі.

Пам’ятайте, що ця проблема сама по собі не є небезпечною. Але через нестачу кисню полум’я може почати гаснути, наприклад, у духовці. Це дуже небезпечно та може спровокувати вибух.

А ось фінансова сторона цього кольору: якщо полум’я помаранчеве/червоне, постачальники подають (або продають у балонах) вам газ, змішаний з більшою дозою кисню, що призводить до зниження температури полум’я близько 900-1200 градусів Цельсія та Отже, більше споживання газу для приготування їжі. Балон прослужить вам набагато менше, рахунок у платіжці теж відобразить кольорову гаму.

Що робити?

Якщо це пов’язано з вашим обладнанням, варто викликати майстра з газової служби, який прочистить пальники та інші елементи плити. Самостійно займатись обслуговуванням газовим обладнанням категорично заборонено.

Є ще одна причина появи жовтого кольору полум’я: невідповідність газового обладнання. Наприклад, ваша нова газова плита працює лише на пропан-бутановій суміші. Тому суміш із метану горіти синім не буде. Зазвичай, така ситуація виникає з імпортними моделями газових плит.

Червоне полум’я

Особливо небезпечно, якщо газ починає горіти червоним кольором. Це означає, що чадний газ, який утворюється при згорянні палива, виділяється у надвеликих кількостях. Це може призвести до відправлення чадним газом, у вас може з’явитися головний біль, нудота або запаморочення. Крім того, оксид вуглецю безбарвний і не пахне, його видає лише зміна кольору полум’я. У жодному разі не ігноруйте цей сигнал.

Що робити?

У цьому випадку обов’язково відкрийте вікна та вимкніть усі газові прилади. Викличте спеціаліста, який проведе обслуговування та чищення обладнання.

Допоможе лише профілактика

Як уникнути таких ситуацій? Виконуйте профілактичні заходи та стежте за станом газового обладнання. Акуратно користуйтеся плитою та регулярно її чистіть.

Прочитайте інструкцію до моделі плити. Якщо винні заслінки, то поставити на місце ви можете самостійно. Але не варто лізти всередину обладнання – довірте цю роботу фахівцям.

Перед покупкою нової плити дізнайтеся, яка газова суміш подається до вашої квартири, уточніть це у своїй газопостачальній компанії. Обов’язково перевірте вибрану модель на цю відповідність.

Рекомендується проводити регулярне технічне обслуговування газового обладнання. Фахівці з газової служби під час обходу перевірять усі побутові прилади та газопровід, знайдуть несправності та усунуть їх. Таким чином ви продовжите термін експлуатації газової плити, а також досягнете її безперебійної та ефективної роботи.

Нове на сайті