П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити при травмуванні ока?

Що робити при травмуванні ока?

Этот материал также доступен на русском языке
На жаль, органи зору людини не мають здатності до регенерації. Отримати травму ока можна практично будь-де. Навіть несильний удар іноді завдає істотної шкоди, не кажучи вже про внутрішній крововилив або проникаюче поранення.

Яка б не була травма ока, потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря. Своєчасна кваліфікована допомога дозволить запобігти ускладненням та втраті зору.

Зараз, під час воєнних дій, дуже збільшився ризик отримання різних травм. Національна служба здоров’я України дає поради, як поводитися, якщо внаслідок обстрілу людина зазнала травми ока.

1. Якщо в око потрапив уламок, не намагайтеся самостійно його вийняти. Знайдіть безпечне місце, заспокойтеся. Не чіпайте око, не тріть його, не промивайте водою, не наносьте мазі.

2. При проколі або порізі обов’язково потрібно накласти на травмоване око щиток – наприклад, денце паперової склянки. Його потрібно зафіксувати так, щоб воно не тиснуло на ушкоджене око. Не приймайте аспірин або ібупрофен, адже вони розріджують кров і можуть посилити кровотечу.

3. Якщо в очі потрапили хімічні речовини, негайно промийте їх великою кількістю чистої води. При цьому використовуйте рукавички.

4. Обов’язково зверніться по медичну допомогу до поліклініки або зателефонувавши за номером 103.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні