П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк зберегти здоров'я, щоб війна не прискорювала старіння? Консультація лікаря

Як зберегти здоров’я, щоб війна не прискорювала старіння? Консультація лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Хронічний стрес через війну прискорює старіння організму - такого висновку дійшли наші медики. І змиритися з цим, махнувши на себе рукою, - не вихід, оскільки здоров'я – теж своєрідна зброя, яка дає змогу боротися і приносити користь суспільству.

Як зберегти в ситуації, що склалася, оптимізм і хороше самопочуття, знизивши ризики передчасно постаріти, розповіла терапевтка вищої категорії Сніжана Ляшук.

Після війни буде зростання хронічних захворювань

Про те, що війна і спричинене нею психоемоційне напруження прискорили наше старіння, ще на початку липня заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. За його словами, основна проблема в тому, що сучасна доступність інформації дозволяє людям постійно спостерігати за воєнними новини майже у прямому ефірі, що дуже впливає на психологічний стан і загальне самопочуття людини.

Подібний тривалий вплив на психіку, на думку вчених та лікарів, призводить до того, що ми біологічно старіємо на 10-15 років раніше. Простіше кажучи, зараз людей у 40-50 років можуть «наздоганяти» хвороби, які більш характерні для 60-річних. Крім того, нам прогнозують через рік-два зростання захворюваності на онкологічні та серцево-судинні захворювання (гіпертонія, інфаркти, інсульти). Це подвійно сумно тому, що ми і до війни значно поступалися своїм ровесникам з інших країн Європи у тривалості та якості життя, фізіологічно старіючи в середньому на 10 років раніше.

У всьому винні гормони стресу

Стрес різного роду зараз відчувають буквально всі: і ті, хто перебуває в окупації, і ті, хто страждає від обстрілів у мирних містах, і навіть ті, хто виїхав за кордон і перебувають у фізичній безпеці. Причини переживань можуть відрізнятися (страх за життя, невпевненість у майбутньому, неможливість пристосуватися до нових реалій), але результат один: наш організм виробляє гормони стресу – адреналін і кортизол, відсуваючи інші потреби на другий план.

Але якщо адреналін виділяється лише на момент небезпеки і швидко руйнується, то кортизол у стані хронічного стресу здатний вироблятися постійно, «відтягуючи» на себе всі ресурси організму. В результаті це призводить до дефіциту вироблення інших життєво важливих гормонів та запуску механізмів передчасного старіння: появи зморшок, погіршення тонусу шкіри, випадання волосся, збоїв у роботі внутрішніх органів.

До інших ризиків достроково постаріти у воєнний час можна віднести порушення сну, незбалансований раціон, малорухливий спосіб життя, неможливість дотримуватися правил особистої гігієни, нестача ліків, погіршення екологічної ситуації.

Як із цим боротися?

Навіть якщо змінити ситуацію в цілому ви зараз не в змозі, ваше завдання – спробувати змінити своє ставлення до неї і, як барон Мюнхаузен, буквально витягти себе за волосся зі стресового болота:

– більше спіть: для нормалізації сну пийте заспокійливі трав’яні збори;

– строго обмежте час читання та перегляду воєнних новин протягом дня, не присвячуйте цьому кожну вільну хвилину;

– не забувайте про особисту гігієну: незважаючи на тривожні думки або апатію, намагайтеся якомога щодня доглядати за собою;

– робіть ранкову зарядку – навіть якщо у вас немає жодного бажання, починайте займатися через «не хочу» і незабаром тіло саме вимагатиме щоденну порцію «м’язової радості»;

– якщо у вас є домашній улюбленець, приділяйте йому більше часу та уваги – це дуже розвантажує психіку і запобігає розвитку багатьох захворювань;

– приймайте свої звичні ліки, щоб контролювати хронічні захворювання;

– не зловживайте алкоголем: багато хто відчуває спокусу зняти стрес за допомогою спиртного, але це лише нашкодить організму і сформує залежність;

– по можливості дотримуйтеся свого звичного порядку дня: не відмовляйтеся від улюблених занять і хобі (в’язання, вишивання, робота в саду). Це підтримає ваше психологічне здоров’я, заспокоїть і подарує позитивні емоції, дасть відчуття, що на своєму рівні ви контролюєте ситуацію.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні