Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілля30 вересня День пам'яті Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії: що...

30 вересня День пам’яті Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії: що не можна робити у це свято, прикмети, традиції та молитва

Этот материал также доступен на русском языке
Багато жінок з іменами Віра, Надія, Любов та Софія відзначають іменини саме 30 вересня.

Щороку 30 вересня православні відзначають День пам’яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Також цей день є Днем Ангела жінок із такими ж іменами, як у святих.

Історія святих

Віра, Надія, Любов і мати їх Софія – ранньохристиянські мучениці, що жили у 2 столітті нашої ери у Римській імперії. Відомо, що Софія була родом із Мілана. Вона рано овдовіла, після чого перебралася до Риму. Своїх дочок Софія виховувала у християнській вірі і навіть дала їм імена на честь головних християнських чеснот – Віра, Надія та Любов. На той час римська держава жорстоко переслідувала віруючих у Христа. Маленьких дівчаток (старшої Віри тоді було лише 12, а молодшої Любові лише 9) заарештували, піддали катуванням, а потім убили на очах їхньої матері. Сама Софія померла наступного дня біля могили своїх дочок. За все пережите Віра, Надія, Любов та мати їхня Софія були зараховані до лику святих і сьогодні молитвами до них відбуваються чудеса.

Що робити не можна:

  • жінкам – займатися домашніми справами;
  • закоханим – влаштовувати вінчання, заручини та весілля (це вважається поганою прикметою). Натомість це свято підходить для сватання: “На Віру, Надію, Любов сватаються, а на Покрови весілля грають”.

Прикмети та традиції:

Це свято ще зветься “вселенськими бабиними іменинами” або “бабиним святом”. За традицією, ранок цього дня всі жінки неодмінно повинні починати з гучного плачу, ніби віддаючи данину пам’яті Софії, яка страждала і плакала про своїх дочках. Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то і осінь буде такою. Якщо немає приводу поплакати про себе, то плакали про долю рідних та просто друзів.

Молодь влаштовувала гуляння. А статечні, заміжні жінки купували у церкві три свічки – щоб забезпечити в будинку спокійну атмосферу: дві одразу ж ставили у храмі перед обличчям Христа, а одну залишали для дому. Опівночі її треба було встановити в середині спеціально виставленого на стіл хлібного короваю, запалити і вимовити 40 разів поспіль змову, щоб усяке зло зникало, а спокій у сім’ї прибував. Вранці цим хлібом годували всіх домочадців (тільки їх і нікого зі сторонніх, навіть гостей). При цьому навіть крихти від такого короваю викидати не можна було.

Прикмети на погоду:

  • Вважається, що цей день найчастіше холодно та дощово, а після Віри, Надії та Любові починаються перші заморозки.
  • Якщо у цей день буде дощ, то весна буде ранньою.
  • Якщо у цей день погода буде похмурою, то зима буде холодною. Зазвичай услід журавлям кричали: “Колесом дорога” – щоб навесні ті знову повернулися до рідних країв.

Молитва

О, святі і достохвальні мучениці Віро, Надіє і Любове і мужніх дочок мудра мати Софіє, до вас нині звертаємося зі щирою молитвою; бо хто може заступатися за нас перед Господом, якщо не віра, надія і любов, ці три наріжні чесноти, образ яких ви на собі показали!

Вблагайте Господа, щоб Він покрив нас Своєю невимовною благодаттю в скорботах і напастях, спас і зберіг як благий і чоловіколюбець.

Його славу, як незаходиме сонце, нині бачачи, допомагайте і нам у наших смиренних молитвах, щоб простив Господь Бог наші гріхи і беззаконня і щоб помилував нас грішних і недостойних заради Його щедрот.

Моліть же за нас, святі мyчениці, Господа нашого Ісуса Христа, Йому ж славу возсилаємо, з безначальним Його Отцем і Пресвятим, і благим, і жuвотворчим Духом нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні