П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк розмножити чорну смородину восени: найбільш простий спосіб

Як розмножити чорну смородину восени: найбільш простий спосіб

Этот материал также доступен на русском языке
Найбільш простий спосіб - розмноження здерев'янілими живцями. Найкращий час – середина осені.

Для розмноження вибираємо молодий, здоровий кущ чорної смородини, що добре плодоносить. З цього куща зрізаємо добре визрілий однорічний пагін.

Наріжте його на частини так, щоб на кожній частині було по 4 бруньки. Нижній зріз робимо під брунькою косим, а верхній – поперечний, сантиметра на 2 вище від верхньої бруньки. Верхню частину пагона для живців краще не брати, вони гірше приживаються.

Грунт для укорінення живців має бути перекопаний і і підживлений, місце – бажано затінене. З органічних добрив краще використовувати перегній чи компост, з мінеральних – фосфорні та калійні. Свіжий гній не слід вносити.

Живці садять похило приблизно під кутом 45 градусів. Над поверхнею грунту залишають 1 бруньку, спрямовану вгору. Відстань між живцями – близько 15 см.

Навіть якщо вам потрібен один саджанець чорної смородини, посадіть кілька живців, щоб була можливість вибрати найсильніший саджанець. Ґрунт навколо посадженого живця необхідно ущільнити і рясно полити.

Весною на живцях з’являться молоді пагони. Підгодуйте їх мінеральним азотним добривом, а восени вже можна буде висаджувати саджанець на постійне місце.

ДО ВІДОМА. Здерев’янілими живцями можна розмножувати не тільки смородину, але й обліпиху, калину, айву, аличу, а також деякі клонові підщепи яблунь і кісточкових культур, декоративні культури: бульбоплодник, гортензію, деякі сорти троянд і багато інші культури.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні