Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо беруть до уваги при нарахуванні пенсії ветерану? - відповідь юриста

Що беруть до уваги при нарахуванні пенсії ветерану? – відповідь юриста

Этот материал также доступен на русском языке
Учасники бойових дій мають право достроково вийти на пенсію – при досягненні 55 років.

«Мій син закінчив вище військове училище в Ризі, потім служив на Байконурі. Згодом він повернувся до України і працював тут. Раніше встиг побувати в АТО – служив два роки, набув статусу учасника бойових дій. Наразі його знову призвали на службу.

Синові 53 роки, за два роки він має піти на пенсію. На підприємстві за ним зберігаються зарплата і робоче місце, а у військкоматі він отримує грошове забезпечення. Як йому нараховуватиметься пенсія?

Марія Шкіль, м. Полтава»

Про нарахування дострокової пенсії

Учасники бойових дій справді мають право достроково вийти на пенсію – при досягненні 55 років. Як ми розуміємо, у вашого сина недостатньо військової вислуги років, щоб піти на пенсію за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Таку пенсію було б призначено виключно з урахуванням даних про грошове забезпечення.

У вашому випадку йдеться про дострокову пенсію за віком, яку буде обчислено за нормами звичайного Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Такий вид пенсії призначається із заробітної плати (доходу) за усі періоди страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Тобто до зарплати буде включено усі періоди роботи і служби, за які було/буде сплачено страхові внески у період з 2000-го по 2024 рік (за бажанням, можна ще додатково надати довідку про зарплату за будь-які 5 років поспіль до липня 2000 року).

Які доплати належаться військовослужбовцям?

Згідно з чинним законодавством, військовослужбовці також підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Питання лише в тому, що і як відображається у даних персоніфікованого обліку, чи сумлінно відбувається відрахування внесків. При цьому внески із різних джерел при розрахунку пенсії складаються.

Додатково зазначимо, що учасники бойових дій мають право на доплату до пенсії у розмірі 25% прожиткового мінімуму. Наразі розмір такої надбавки становить 506,75 гривні (2027 грн. х 25%). При цьому загальний розмір пенсії у такої категорії ветеранів не може бути нижчим за 210% прожиткового мінімуму, тобто не нижчим за 4256,70 гривні (2027 грн. х 210%).

Наша довідка

Ще нещодавно мобілізовані отримували і заробітну плату за місцем роботи, і грошове забезпечення, яке нараховується військовослужбовцям. З 19 липня, згідно із Законом № 2352 від 1 липня 2022 року, для військовослужбовців ЗСУ було скасовано збереження середнього заробітку (залишилося лише грошове забезпечення). Проте роботодавець може самостійно ухвалити рішення про нарахування середнього заробітку таким працівникам – це не заборонено.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

*Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352 від 1 липня 2022 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні