Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиСкільки доплатять пільговикам за дрова та вугілля за нинішніх умов?

Скільки доплатять пільговикам за дрова та вугілля за нинішніх умов?

Этот материал также доступен на русском языке
Сума виплачених коштів залежить від знижки, на яку пільговик має право, з урахуванням мінімальних норм забезпечення твердим паливом та зрідженим газом.

«Я – учасник війни, живу у приватному будинку і маю право на пільги щодо оплати комунальних послуг. Минулого опалювального сезону я користувався газовим опаленням і отримував від держави компенсацію. Наразі хочу перейти на тверде паливо. Чи дадуть мені компенсацію у цьому разі? Якщо так, то якою має бути сума?

Олексій Іванович, м. Вінниця»

Постановою Кабінету Міністрів № 373 від 17 квітня 2019 року* з останніми змінами від 25 травня 2022 року передбачено надання пільг на придбання твердого палива (вугілля, дрова, торф’яні брикети тощо) та скрапленого газу. При цьому у соціальній службі у вас вимагатимуть довідку про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та (або) кухонного вогнища на твердому паливі.

Пільга на купівлю твердого палива призначається раз на рік. Якщо в цьому періоді відбуваються зміни, то діють такі правила:

– при переході з газового, електричного опалення на тверде паливо пільги на придбання твердого палива надаються виходячи з кількості місяців, що залишилися, до кінця бюджетного періоду (до кінця 2022 року) та середньомісячної вартості твердого палива;

– при переході з твердого палива на газове або електричне опалення гроші, отримані на придбання твердого палива цього року, не повертаються. А пільги щодо оплати газо- та електроопалення призначаються лише з наступного бюджетного періоду (з 2023 року).

У 2022 році вартість твердого палива та скрапленого газу встановлено у розмірі:

  •  за одну тонну твердого палива – 3310,96 гривні;
  •  за один балон скрапленого газу – 331,09 гривні.

Сума виплачених коштів залежить від знижки, на яку пільговик має право, з урахуванням мінімальних норм забезпечення твердим паливом та зрідженим газом. Мінімальні норми на одне домогосподарство (для пільговиків) становлять одну тонну твердого палива та один балон скрапленого газу на рік. Учасникам війни надається 50-відсоткова знижка, тобто за одну тонну палива вам належиться компенсація у розмірі 1655,48 гривні. До речі, місцева влада має право за рахунок власних коштів встановлювати великі норми на придбання палива та скрапленого газу, а отже – компенсація у цьому разі може бути більшою.

*Порядок надання пільг щодо оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу у грошовій формі

Коли подавати заяву?

Якщо заяву про надання пільг на придбання твердого палива та скрапленого газу буде подано до 15 жовтня, гроші виплачуються з початку опалювального сезону. Якщо після 15 жовтня – з місяця, який слідує за місяцем подання заяви.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні