Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк посадити фундук на дачі?

Як посадити фундук на дачі?

Этот материал также доступен на русском языке
Фундук, ліщина та лісовий горіх – це назви однієї й тієї ж культури. Різниця між ними в тому, що фундук є культурним чагарником, а ліщина – дикорослим. По суті фундук – це штучно виведений гібрид дикоростучого чагарника ліщини. Він має більші плоди з насиченим смаком, більш високу врожайність. А також він стійкіший до захворювань.

Коли краще саджати фундук?

Саджати саджанці фундука можна і навесні, і восени. Але все ж таки краще це робити восени. Оптимальні терміни в осінній період – початок жовтня, коли грунт ще теплий. Якщо розглядати посадку навесні, то зробити це можна у квітні.

Як вибрати саджанець фундука?

Вибір правильного саджанця фундука є запорукою благополучного приживання чагарника та гарного плодоношення в майбутньому. Слід вибирати саджанці без листя, у них мають бути три-п’ять розвинених пагони (товщина пагона – близько одного або півтора сантиметра, а довжина – до півтора метра). Також у саджанця окультуреної ліщини має бути добре розвинена коренева система (довжина коренів – близько 50 сантиметрів).

Вибираємо відповідне місце на ділянці

Щоб дерево прижилося, добре росло та приносило плоди, треба вибрати правильне місце для посадки. Насамперед, воно має добре освітлюватися сонцем. Не менш важлива захищеність від холодних вітрів та протягів, тому можна вибрати місце біля стіни або живоплоту. Краще садити культуру на півдні чи заході ділянки.

Зверніть увагу! Між фундуком та іншими деревами, що дають густу тінь, має бути відстань не менше п’яти метрів. А між рядами чагарників – близько шести метрів.

Який грунт любить фундук?

Бажано саджати саджанці фундука на легкому, пухкому, родючому грунті, він повинен бути нейтральним або слабокислим. Не слід вибирати низини з підвищеним рівнем вологості та ділянки із заляганням ґрунтових вод. Також важливо, щоб навесні при таненні снігу ділянка не затоплювалася водою.

Важливо! Не рекомендується вирощувати фундук на заболочених ділянках з важким, суглинистим, збідненим ґрунтом.

Схема посадки фундука

  1. Насамперед необхідно підготувати посадкову яму, зробити це потрібно за 3-4 тижні до посадки. Оптимальна довжина та ширина ями – близько 60 сантиметрів.
  2. Дно ями заповнюється добривами: родючий грунт поєднується з 200-300 г суперфосфату (або 2-4 склянками попелу) і двома відрами перегною. Зверху слід насипати невеликий шар верхнього шару ґрунту, щоб не обпалити коріння. Трохи ущільнюємо та утворюємо невеликий горбок.
  3. Саджанець розміщується на пагорбі в ямі, коріння акуратно розправляється (коріння рослини можна попередньо занурити в суміш із глини та гною, а також обрізати зламане або занадто довге коріння).
  4. Засипати коріння родючою землею, полити, щоб заповнити порожнечі між корінням.
  5. Досипати землі до рівня ґрунту та акуратно утрамбувати. Коренева шийка саджанця має бути вищою за поверхню грунту на 5 сантиметрів.
  6. Необхідно заглибити кілочок, який стане опорою молодому деревцю, і прив’язати до нього дерево.
  7. Після посадки слід зробити рясний полив (не менше п’яти відер води!).

До уваги. Запилення у фундука перехресне. Тому для повноцінного запилення необхідно вирощувати кілька різних сортів окультуреної ліщини та посадити мінімум 2-3 кущі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні