Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПерехід із пенсії за віком на пенсію за втратою годувальника: хто має...

Перехід із пенсії за віком на пенсію за втратою годувальника: хто має право і кому він вигідний

Этот материал также доступен на русском языке
В окремих випадках українці мають можливість змінити тип одержуваної виплати — йдеться про оформлення пенсії через втрату годувальника. Розраховувати на неї можуть лише люди, які вважаються непрацездатними та перебували на утриманні покійного родича.

До Пенсійного фонду із запитанням звернулася пенсіонерка: «Мені 75 років, отримую пенсію 3625 гривень. У серпні цього року помер мій чоловік, який отримував 6850 гривень. Чи можу я перейти на його пенсію і чи буду отримувати більше, ніж зараз?»

На що у Пенсійному фонді відповіли:

«У Вашому випадку йдеться про доцільність переходу з пенсії за віком на пенсію через втрату годувальника. Така пенсія призначається непрацездатним членам сім’ї померлої особи, які перебували на її утриманні. Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що дружина, яка досягла пенсійного віку, належить до непрацездатних членів сім’ї та має право пенсії у зв’язку із втратою годувальника зокрема, якщо на момент смерті чоловіка вони проживали разом. Тому, незважаючи на той факт, що Ви самі отримуєте пенсію, Ви маєте право за бажанням і у разі доцільності перейти на пенсію через втрату годувальника».

Така пенсія призначається у розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника. Тобто, якщо у Вашого померлого чоловіка пенсія була нарахована в сумі 6 850 грн, то Вам може належати 3 425 грн (6850 грн х 50%).

Крім того, як особа, яка досягла 75 років, Ви маєте право на встановлення щомісячної компенсаційної виплати до пенсії у розмірі 456 гривень. Тож у сумі Ваша пенсійна виплата може становити 3 881 грн.

У таких умовах Вам доцільно перейти з пенсії за віком на пенсію через втрату годувальника. Для переведення на пенсію у зв’язку із втратою годувальника радимо звернутися з відповідною заявою та необхідними документами до Пенсійного фонду України у зручний для Вас спосіб.

Переведення з одного виду пенсії до іншого здійснюється з дати подання заяви з відповідними документами.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, наскільки реально має збільшитися пенсія після індексації у 2023 році.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні