П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити при переломі кінцівки і чи можна прискорити зрощення кісток?

Що робити при переломі кінцівки і чи можна прискорити зрощення кісток?

Этот материал также доступен на русском языке
При будь-якій травмі потрібно зафіксувати ногу або руку в тому ж положенні, навіть якщо воно здається неприродним, і звернутися до лікаря.

Питання читачки:

Мені 74 роки. Тижня два тому впала на подвір’ї і сильно забила ногу в коліні: воно прямо вивернулося. Сусід хотів вправити, але я не дозволила. Потім лікар сказав, що там перелом. Нині нога в гіпсі. Донька здивувалася: хіба сьогодні переломи гіпсують?

Відповідає ортопед-травматолог Юрій Форосенко:

– Ви вчинили розумно, не дозволивши сусідові чіпати пошкоджену ногу. Нефахівець може ще сильніше травмувати тканини, судини, нерви, а це іноді загрожує і втратою кінцівки. Що потрібно робити? Зафіксувати ногу або руку в тому ж положенні, навіть якщо воно здається неприродним, і звернутися до лікаря.

З приводу гіпсу: його ніхто не скасовував. Першим використав гіпс при переломах відомий хірург Микола Пирогов. З тих пір гіпсові пов’язки, що фіксують, успішно застосовуються в усьому світі. Гіпс – пластичний матеріал, тому лікар має можливість відразу поправити перелом, точніше зіставити кісткові уламки, відновити правильне співвідношення фрагментів. Застиглий матеріал добре фіксує кінцівку у потрібному положенні. Крім того, гіпс чудово вбирає піт і виділення з саден, тому пошкодження краще гояться. Сьогодні, крім гіпсу, використовуються інші фіксуючі матеріали, наприклад, на основі епоксидної смоли.

– У мене господарство, і потрібно швидше стати на ноги. Щоб кістка краще зросла, можна приймати муміє?

– Прискорити зрощення кісток при переломі неможливо. Чим більша і товща кістка, тим довше вона зростається. Наприклад, найбільша стегнова – півроку, а кістки пальців рук – протягом місяця, оскільки там добре кровопостачання. Я ніколи не призначаю пацієнтам мумійо. По-перше, зараз дуже багато підробок. По-друге, один раз у моєї пацієнтки, яка приймала цей засіб, куплений, до речі, в аптеці, стався анафілактичний шок. Вважаю, краще отримувати корисні мікроелементи у складі вітамінних комплексів.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні