Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити, якщо продуло вухо

Що робити, якщо продуло вухо

Этот материал также доступен на русском языке
Осінь – час різких перепадів температур, холодного вітру та сильних протягів. Тому багато хто в цей період стикається з проблемою, про яку в народі говорять «продуло вухо».

Отоларинголог Ірина Кіц (на фото праворуч) розповіла, як боротися з болем у вусі та коли не обійтися без допомоги лікаря.

Чому виникає середній отит? Що робити, якщо продуло вухо

Строго кажучи, такого поняття як «продуло вухо» у медичній практиці немає. Якщо одне або обидва вуха болять і закладені після переохолодження, то лікарі найчастіше говорять про середній отит – запалення однієї з внутрішніх частин вуха за барабанною перетинкою. Спровокувати його розвиток можуть різні патогенні мікроорганізми, що активізуються внаслідок впливу несприятливих зовнішніх факторів.

При цьому застудити вухо можна не тільки під кондиціонером та біля відкритого вікна в транспорті, проблема здатна виникнути після купання та пірнання у холодній воді або навіть звичайної прогулянки у вітряну погоду.

В ідеалі з появою будь-яких неприємних симптомів у вусі потрібно звернутися за консультацією до лікаря, щоб виключити небезпечніші захворювання та ускладнення. Але якщо потрапити на прийом до фахівця немає можливості, спробуйте впоратися із ситуацією самостійно.

Як проявляється отит?

Характерні симптоми початкового запального процесу, що виник у результаті переохолодження вуха, це біль і закладеність у ньому, дискомфорт під час ковтання, тимчасове зниження слуху. “>. З розвитком запалення можуть збільшитися прилеглі лімфовузли, з’явитися вушні виділення, також підвищується температура тіла, виникає загальна слабкість, швидка стомлюваність.

При цьому біль носить пульсуючий або ниючий характер, буває короткочасним або постійним і зазвичай посилюється ввечері та вночі. Крім того, часто з’являються простріли, шум і дзвін у вухах. Іноді у пацієнта створюється відчуття, що болять не лише вуха, а й зуби. Якщо протяг зачепив нерви, болючі, що стріляють і смикають, можуть відчуватися також в області скронь і шиї.

Що робити?

Якщо ви чітко знаєте причину виникнення неприємних відчуттів у вусі (протяг, холодний вітер, кондиціонер), і вони з’явилися через кілька годин після того, як вас продуло, спробуйте впоратися з проблемою самостійно. Вам потрібно виключити подальше переохолодження вух (для цього підійде тепле приміщення без відкритих вікон, що працює кондиціонера або вентилятора) і прикласти до них на пару годин суху натуральну тканину (фланелеву або байкову пелюшку). , вовняний шарф). Якщо вас непокоїть біль і простріли у вухах, загальне нездужання, прийміть також безрецептурний знеболюючий засіб.

У той же час не варто додатково прогрівати вуха (це суворо протипоказано при підвищеній температурі тіла та виділеннях з вуха), чистити їх ватяними паличками, закопувати спирт, горілку або лікарські краплі. Бажано також не допускати попадання у хворе вухо води.

Коли йти до лікаря?

Якщо через добу ваше самопочуття не покращало, а список симптомів розширився: піднялася температура, виник озноб, погіршився слух, навколо вуха з’явилися припухлість і почервоніння, зі слухового проходу витікає рідина або гній необхідно терміново звернутися до лікаря.

Фахівець проведе огляд, за необхідності візьме мазок та визначить причину запалення (переохолодження, бактеріальна, грибкова чи вірусна інфекція). Залежно від неї буде призначено лікування: антибактеріальні та знеболювальні препарати, протимікробні або протигрибкові вушні краплі, а також мазі, компреси, турунди, просочені ліками. Якщо інфекція прогресує, викликаючи погіршення самопочуття та підвищення температури тіла, призначається курс загальних антибіотиків.

Народні рецепти від болю у вусі

Якщо вам проникло вухо, зменшити неприємну симптоматику допоможуть народні рецепти.

  • Зробіть лікувальний самомасаж: затисніть вуха долонями та масажуйте кругоподібними рухами; енергійно потріть мочки; не докладаючи зусиль, потягніть вуха у різні боки.
  • Закапайте на ніч у хворе вухо три краплі оливкової олії, потім покладіть у вухо шматочок вати і укутайте зверху хусткою або шарфом; також у застуджене вухо можна закопувати свіжий сік алое або каланхое (по три краплі 2-3 рази на день). .
  • Просочіть шматочок вати розчином тривідсоткового перекису водню і вставте ватну турунду в слуховий канал на 30-40 хвилин.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні