Статті

Обов’язкова евакуація: що означає і де жити переселенцям?

Що означає обовязкова евакуація?

Наприкінці липня Кабмін створив Координаційний штаб для організації евакуації з Донецької області. Продиктовано таке рішення влади неможливістю забезпечити взимку подачу світла і тепла у цьому регіоні.

Окрім Донецької області, обов’язкову евакуацію можуть оголосити ще у чотирьох областях, що розташовані поблизу лінії фронту. До них належать Харківський, Дніпропетровський, Миколаївський та Запорізький регіони. Вивезти звідти людей збираються, по-перше, для їхньої безпеки, а, по-друге, знову-таки через неготовність прифронтових областей до опалювального сезону.

Від обов’язкової евакуації можна відмовитися, підписавши спеціальний бланк. Таким чином людина підтвердить, що залишаючись на небезпечній території, вона бере на себе відповідальність за наслідки свого рішення. Окрему форму відмови також зобов’язані підписати батьки або опікуни дітей.

Обов’язкова евакуація може зачепити пятисот тисяч людей. У Кабміні обіцяють не допустити ситуації, що склалася на початку війни, коли багато людей виїжджали самостійно, але змушені були повернутися назад через дорогу оренду житла. Наразі всі витрати на евакуацію держава зобов’язується взяти на себе.

Житло для переселенців: є варіанти

Де і як жити? – питання, яке стає перешкодою для евакуації, незважаючи на обіцянки влади забезпечити переселенцям безкоштовне житло. Над розв’язанням цієї проблеми постійно працюють, бо місць для усіх поки що не вистачає. Наразі тимчасово переміщені особи мешкають здебільшого у школах, гуртожитках, дитячих садках. Також є можливим розміщення у житлових приміщеннях. А нежитлові приміщення мають намір реконструювати.

В уряді заявили, що планують надати для тимчасового розміщення переселенців дві тисячі квартир у шістнадцаті областях України. Однак заселитися усі біженці зможуть лише у січні-лютому.

Розраховує влада і на пересічних громадян, які забезпечують переселенців безоплатним житлом. Для цього власникам хочуть збільшити розмір компенсаційних виплат. Сьогодні за безкоштовне розміщення одного переселенця держава виплачує власнику житла близько 450 гривень на місяць. З 1 жовтня ця сума зросте до 900 гривень. Також за розміщення біженців держава покриватиме витрати на комуналку закладам комунальної та державної власності, релігійним організаціям та приватним підприємцям.

Хвостатих можна брати із собою

Щоб прискорити вивезення людей, дозволяють евакуюватися разом з домашніми тваринами. Адже небажання залишати їх напризволяще часто стає одним із приводів відмови від переїзду.

Новое на сайте

  • Новини

Гороскоп здоров’я на травень: Близнюкам треба більше гуляти, а Дівам – спати

Весна закінчується, попереду літо, але астрологи радять не розслаблятися та продовжувати стежити за своїм самопочуттям.…

30/04/2024 19:15
  • Статті

Про хороший стан печінки потрібно дбати: спробуйте простий спосіб очищення

Понад 500 функцій в організмі людини виконує печінку. Найбільш важливою є фільтрація крові та очищення…

30/04/2024 18:48
  • Статті

Як готувати м’ясо, щоб не отруїтися у спеку

Спека сильно скорочує термін зберігання продуктів. Особливо це стосується м'ясних та молочних продуктів. Неякісні або…

30/04/2024 17:36
  • Статті

Солодкий мед – справа нелегка: що треба знати пасічнику

Зараз весна, квітнуть сади і бджолярі завжди радіють у передчутті нового сезону. Тож якщо ви…

30/04/2024 16:55
  • Новини

Мобілізація в Україні: які будуть категорії придатних до служби

4 травня 2024 року набуде чинності закон, який скасовує для військовозобов'язаних статус «обмежено придатний». 

30/04/2024 16:04
  • Статті

Вертикальні жалюзі: особливості та переваги конструкцій

Вертикальні жалюзі мають сучасний вигляд завдяки вдало підібраній фактурі та правильним відтінкам. Особливість встановлення таких…

30/04/2024 15:34