Статті

Як правильно сушити сливи в домашніх умовах?

Великі сливи краще сушити, розрізавши на половинки та видаливши кісточки. Середні та дрібні плоди сушать повністю, з кісточкою. Для отримання 1 кг чорносливу потрібно близько 4,5 кг свіжих слив.

Звичайно, оптимальний варіант для сушіння сливи – спеціальна електросушарка. Однак, якщо її немає, то підійде і звичайна духовка. Головне – слідувати перевіреним рекомендаціям:

  1. Щоб прискорити процес сушіння плодів, їх попередньо бланшують: опускають на півхвилини в киплячий розчин харчової соди (на 1 л води 15 г соди (чайну ложку з гіркою), а потім відразу ж промивають у холодній воді У правильно оброблених слив на шкірці повинна з’явитися дрібна, трохи помітна сіточка – тріщини на всій поверхні плода. При сушінні через них випаровуватиметься зайва волога.
  2. Якщо в результаті бланшування з’являться великі тріщини або шкірка злізе, то слід розбавити розчин або скоротити тривалість занурення плодів у окріп.
  3. Після бланшування сливи обсушують і розкладають в один шар на листи, застелені папером для випікання (половинки викладають зрізом догори). Перші 3-4 години сливи сушать при температурі 45-50 °, вже на цьому етапі їх шкірка зморщується. Потім підвищують температуру до 75-80°.
  4. Щоб отримати якісний чорнослив, рекомендується 2-3 рази в процесі сушіння робити перерви на 4-5 годин, охолоджуючи плоди. Інакше при швидкому нагріванні їх почне витікати сік. Загалом на теплову обробку слив у духовці піде близько 12 години, тому можна цю процедуру розтягнути на 2-3 дні.
  5. Щоб чорнослив став темним і блискучим, перед закінченням сушіння потрібно кілька хвилин потримати плоди при температурі понад 100°С. При цьому з м’якуша на поверхню виділиться цукор, який під дією високої температури карамелізується.
  6. Висушені сливи повинні бути м’якими на дотик, еластичними, але при цьому пружними, а при натисканні не виділяти сік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які сорти сливи підходять для приготування чорносливу.

Новое на сайте

  • Статті

“Швидка” самому собі: як розпізнати інсульт та зуміти надати першу допомогу

Інсультом називають раптове порушення кровообігу мозку. Він виникає при зупинці кровотоку однією з артерій. Кров…

21/05/2024 20:34
  • Статті

Шведський шоколадний пиріг – воістину королівське частування: не залишиться ні крихти

Шведський шоколадний пиріг - це неймовірно вишукані солодкі ласощі. Він поєднує в собі ніжний шоколадний…

21/05/2024 19:30
  • Статті

Міф чи правда: чи допоможе тибетська настоянка очистити судини

Щоб кровоносні судини були чистими, потрібно підтримувати нормальні рівні холестерину, глюкози в крові та артеріального…

21/05/2024 19:21
  • Статті

Як бабуся ледве на той світ не вирушила через сирок зі сметанкою

Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі. Сьогодні…

21/05/2024 18:35
  • Статті

Мотоблоки з бензиновими двигунами – економія у всьому, крім якості

Мотоблоки – невелика та маневрена техніка, гарний варіант для невеликих земельних ділянок.

21/05/2024 17:59
  • Статті

Мобілізація в Україні: хто має оновити свої дані, а для кого в цьому немає потреби

Продовжуємо розповідати про новий закон про мобілізацію, який набув чинності 18 травня.

21/05/2024 17:37