Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаТимчасова соціальна допомога замість пенсії: хто із пенсіонерів не отримає грошову допомогу?

Тимчасова соціальна допомога замість пенсії: хто із пенсіонерів не отримає грошову допомогу?

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідно до законодавства України, не всі пенсіонери, яким не вистачає трудового стажу для оформлення пенсії, мають право на отримання тимчасової фінансової допомоги від держави.

Так, відповідно до п. 12 Постанови Кабміну № 1098 «Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату» від 27 грудня 2017 року, соцдопомога пенсіонерам не призначається у разі, якщо:

  • особа отримує пенсію (в т.ч. соціальну), працює або веде іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу
  • хтось із членів сім’ї протягом року перед зверненням за тимчасовою допомогою здійснив купівлю (оплату послуг) на суму понад 50 тис. гривень
  • середньомісячний сукупний дохід сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб
  • в результаті вибіркової перевірки виявлено додаткові джерела для існування, які не вказані в декларації про доходи та майно (здавання в оренду житлового приміщення (будинку), заробіток членів сім’ї не працевлаштованих тощо)
  • у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на 1 члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, або більше одного автомобіля (іншого транспортного засобу, механізму)

Однак, як і з оформленням субсидії, тимчасова фінансова допомога пенсіонерам, які не мають достатнього пенсійного стажу, може призначатися всупереч деяким вищезгаданим обмеженням щодо висновку комісії, якщо у складі сім’ї є людина з інвалідністю. Рішення приймається після обстеження матеріально-побутових умов особи, яка звернулася за призначенням такої допомоги.

Оскаржити рішення соцзахисту можна в органі виконавчої влади вищого рівня чи суді.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи можна продовжувати працювати після виходу на пенсію за вислугою років.

Джерело: lawportal.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні