Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВетерани війни запитують про перерахунок пенсії та мінімальні виплати - консультація юриста

Ветерани війни запитують про перерахунок пенсії та мінімальні виплати – консультація юриста

Этот материал также доступен на русском языке
На сьогоднішній день максимальна пенсія в Україні обмежується десятьма мінімальними, тобто становить 20 270 гривень.

«Я – військовий пенсіонер, інвалід II групи, захворювання пов’язане з виконанням військових обов’язків з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На пенсії із 2003 року. Я маю кілька запитань.

1. Що таке страхові пенсії? Кому вони належать і до якої суми прив’язані?

2. Особи з інвалідністю внаслідок війни мають отримувати щонайменше 525% прожиткового мінімуму. Це означає, що такі пенсії з 1 липня зросли на 488,25 грн.

Моя пенсія до підвищення становила 16 458,11 гривні. Мені її також підвищили з 1 липня, але замість зазначеної мінімальної виплати встановили надбавку – 40% до страхової пенсії. У результаті підвищення становило лише 37,20 гривні. Чи є правомірним таке рішення Пенсійного фонду, і на підставі якої постанови це зроблено?

3. Коли було внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів №543 від 26 червня 2019 року щодо збільшення мінімальних виплат інвалідам війни? Чи мають право на такі виплати інші категорії військових, які отримали інвалідність внаслідок військової агресії РФ?

Володимир Зінченко, м. Чернігів»

Про які ветерани йдеться?

Кому встановлюється статус особи з інвалідністю внаслідок війни, описано в Законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». До цього закону постійно вносяться зміни, і сьогодні його дія поширюється не лише на ветеранів Другої світової війни, а й на учасників АТО, і на військовослужбовців, які зараз беруть участь у бойових діях. Це стосується і тих військовослужбовців, які свого часу брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Цим самим законом встановлено, що особам з інвалідністю внаслідок війни належить доплата до пенсії у розмірі 50% прожиткового мінімуму за наявності І групи інвалідності, 40% – за наявності ІІ групи та 30% – за наявності ІІІ групи.< /p>

З 1 липня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 1934 до 2027 гривень. У зв’язку з цим змінився розмір надбавок. Наприклад, як у нашому випадку, за ІІ групи інвалідності надбавка зросла з 773,60 до 810,80 гривні, тобто на 37,20 гривні. Вказана надбавка встановлюється до основного розміру пенсії незалежно від її виду.

Яка має бути пенсія?

Страховими називають пенсії, розраховані за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залежно від наявного стажу та зарплати. Хоча ми точно не знаємо, який саме вид пенсії ви отримуєте, враховуючи , що у вас є одночасно кілька статусів, включаючи статуси військовослужбовця та чорнобильця.

Цим документом, зокрема, було збільшено мінімальні розміри пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок війни.Зміни набули чинності 1 липня 2019 року, завдяки чому пенсія в осіб з інвалідністю внаслідок війни сьогодні не може бути нижче:

  • за наявності І групи інвалідності – 650% прожиткового мінімуму (13 175,50 грн.);
  • за наявності II групи – 525% (10 641,75 грн.);
  • за наявності ІІІ групи – 360% (7 297,20 грн.).

Якщо пенсія з усіма надбавками не досягає зазначених розмірів, то до них встановлюється відповідна доплата.

***

Як бачимо з листа, у вас розмір пенсії вищий за встановлені суми, тому дія цієї постанови тут не застосовується.

Додамо, що на сьогоднішній день максимальна пенсія в Україні обмежується десятьма мінімальними, тобто становить 20 270 гривень (2027 грн. х 10).

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні