Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЖиття на дві тисячі гривень. Чи можна збільшити мінімальну пенсію?

Життя на дві тисячі гривень. Чи можна збільшити мінімальну пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
Близько 75% українських пенсіонерів живуть на пенсію розміром менше ніж п'ять тисяч гривень, тобто близько восьми мільйонів людей живуть за межею бідності. Навіть у Міністерстві соціальної політики визнають, що реальний прожитковий мінімум має становити не менше ніж п'ять тисяч гривень.

В Україні – понад 10 мільйонів пенсіонерів, але мало хто задоволений розміром своєї пенсії. Близько 75% пенсіонерів живуть на пенсію розміром менше ніж п’ять тисяч гривень, тобто близько восьми мільйонів людей живуть за межею бідності. Навіть у Міністерстві соціальної політики визнають, що реальний прожитковий мінімум має становити не менше ніж п’ять тисяч гривень. Але в Законі про держбюджет прожитковий мінімум закладено на рівні двох тисяч – двох тисяч шестисот гривень, що вдвічі нижче. Причому для осіб, які втратили працездатність, встановлено найнижчий показник прожиткового мінімуму, порівняно з іншими категоріями громадян, – дві тисячі двадцять сім гривень. Начебто пенсіонерам найменше потрібно. Спробуємо розібратися, чи можна в умовах війни знайти вихід із ситуації, що склалася, і що буде з виплатами пенсій у подальшому.

Про чутки та невеликі добавки

, – це коли в 2014-2015 роках їх майже два роки не індексували і взагалі не підвищували. Але виплачували справно. Бачимо і зараз, що, незважаючи на всі складнощі, пенсії за перше півріччя профінансовані в повному обсязі. Хоча є частина людей, які не можуть одержати гроші фізично. Здебільшого йдеться про отримувачів пенсій через пошту. До районів бойових дій Укрпошта не може доставити гроші. Частина пенсіонерів опинилася на окупованих територіях, далеко не всі з них можуть забрати свої гроші, в тому числі і з банківських карток. Але в уряді запевняють, що, звернувшись до банку на підконтрольній території України, будь-який пенсіонер легко отримає свої нараховані кошти.

Підвищення під сумнівом

З оптимізмом дивиться в майбутнє і перша заступник голови Національного банку Катерина Рожкова. За її словами, в України взимку буде достатньо золотовалютних резервів (близько 21 м долара), хоча вони і зменшилися на третину з початку року. Але ще продовжують надходити деякі податки, очікується збільшення прибутку від експорту, зокрема, зерна та електроенергії до Європи. І, найголовніше, продовжує надходити допомога від міжнародних партнерів. Звичайно, частина цієї допомоги приходить у вигляді кредитів і їх доведеться віддавати. Але ці вливання зараз допомагають латати дірки у бюджеті. Соціальні виплати залишаються у пріоритеті.

Адже в умовах жахливої ​​економічної кризи дивно очікувати підвищення пенсій. Зараз в Україні офіційно близько 10,8 мільйона пенсіонерів. Щомісяця на виплату пенсій йде близько 50 мільярдів гривень. Пенсійні виплати – чи не найбільша стаття видатків у країні. Але тепер величезні кошти потрібні на армію. Сюди додаємо інфляцію, яка, за офіційними даними, до кінця року має становити близько 30%. А може, й більше. На стільки має скоротитися ВВП країни. Додаємо безробіття, простий підприємств, зростаючий курс долара тощо. Все це – навантаження на бюджет. Пенсійні системи тріщать швами навіть у розвинених країнах, що вже говорити про Україну в нинішніх умовах. Навіть якщо пенсії продовжать виплачувати на нинішньому рівні, то зростання цін, на жаль, може ще більше знецінити і так маленькі пенсії.

Як допомогти пенсіонерам?

Те піднімуть пенсійний вік, то скасують частину спеціальних та пільгових пенсій. Але це лише ненадовго призупинило зростання дефіциту бюджету. Панацеєю мала стати накопичувальна система. Але її так і не запровадили, хоча це обіцяв чи не кожен уряд, починаючи з 2004 року. Починати це зараз неможливо. А якщо накопичувальна система колись і запрацює, то ефект від неї можна буде відчути через 20 років. Та й треба враховувати, що така пенсійна система прижилася не в усіх країнах. Вона може працювати лише за умов міцної економіки.

Деякі експерти борються за те, щоб урізати високі пенсії та перенаправити ці кошти «бідним» пенсіонерам. Але не схоже, що уряд зважиться на такий крок. Та й економія коштів насправді може бути не така вже й велика. Зараз приблизно 6,5% пенсіонерів отримують пенсію у розмірі понад десять тисяч гривень. Максимальна пенсія становить десять мінімальних – 20270 гривень. Але є ті, хто отримує пенсію і вище, оминаючи ці норми. Наприклад, середня пенсія суддів минулого року становила 90 тисяч гривень. На кінець року це було близько 46 мінімальних пенсій. Тобто один суддя отримує в Україні пенсію, яку можна було розділити між майже півсотнею звичайних пенсіонерів. Але важливо розуміти, що таких суддів в Україні всього близько трьох тисяч. За грубими підрахунками, всіх їх грошей вистачило б для виплати мінімалки для 138 тисяч людей. Але в Україні – понад 10 мільйонів пенсіонерів. Як забезпечити всіх інших?

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні