П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі правила дієти при хронічному панкреатиті?

Які правила дієти при хронічному панкреатиті?

Этот материал также доступен на русском языке
За останні десятиліття захворюваність на панкреатит у світі зросла. Хвороба може як нагадувати себе епізодично, і призводити до серйозних ускладнень, до онкології.

Базовим у лікуванні панкреатиту вважається харчування з обмеженнями.

ПРИЧИНИ ХВОРОБИ

Хронічний панкреатит – запалення підшлункової залози. Найбільш частими його причинами є жовчнокам’яна хвороба та вживання алкоголю у поєднанні з рясним прийомом їжі. А також травми, вірусні захворювання, психогенні дії: стреси, різні психотравми, нервова перенапруга.

СИМПТОМИ

Хворих турбують болі в ділянці шлунка, нудота, зниження або відсутність апетиту, блювання, що не приносить полегшення, відрижка. Іноді замість болю людина відчуває «вовчий апетит», що теж може призвести до небажаних наслідків.

Больові напади розвиваються не у всіх хворих, а у «гурманів», які смачними стравами провокують спазм жовчного міхура та набряк підшлункової залози.

Як провокатори найчастіше виступають пироги з м’ясом, рибою, грибами, свіжі булочки, торти, шоколад, окрошка, солянка, шампанське, холодні шипучі напої.

ЩО РОБИТИ?

Першими ліками є дієта. Перерва між їдою не повинна бути більше чотирьох годин у денний час. Перестаньте вживати спиртні напої, смажену та жирну їжу. Повністю виключіть зі свого раціону гострі спеції та приправи.

Пам’ятайте, що найздоровіша їжа є простою. Віддайте перевагу запеченим і приготовленим на пару стравам.

При панкреатиті можна вживати крупи: вівсяну, гречану, манну, рис. Відварені макарони, різні види локшини також підходять для дієти. Усі супи мають бути зварені строго на овочевому бульйоні. Робіть їх із протертою картоплею, морквою, кабачками або гарбузом.

Продукти, які не можна вживати

До продуктів, які не можна вживати, належать спиртні напої, кава, какао, газована вода, свіжий хліб, здобне тісто.

Категорично протипоказані борщі, розсольник, рибні, грибні, молочні супи.

При панкреатиті не можна вживати консерви, печінку, мозок, нирки, рибну ікру.

Відмовтеся від варених яєць, виноградного соку, цукерок, шоколаду, морозива.

З книги «Здравушка»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні