Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк боротися із заїдами на губах - консультація лікаря

Як боротися із заїдами на губах – консультація лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас виникло почервоніння та печіння шкіри в куточках рота, терміново вживіть заходів, щоб на цих місцях не утворилися ранки, які малопривабливо виглядають і довго гояться.

Чому виникають так звані заїди і як можна їх позбутися, розповів дерматовенеролог вищої категорії Володимир Агафонов.

У чому небезпека патології?

Болючі мікротріщини в куточках рота в народі називають заїдами на губах, але медична назва цього захворювання – кутовий , або ангулярний , хейліт. Запалення, що частково зачіпає як слизову оболонку порожнини рота, так і шкіру, може бути одно-або двостороннім. Але односторонні заїди мають тенденцію з часом вражати обидва куточки рота.

Хоча зовні ці шкірні ерозії та виразки нагадують герпес, вони не заразні та не поширюються на інші ділянки тіла.

Багато хто сприймає заїди суто як косметичний дефект, але якщо вони виникають не разово, а регулярно, то варто звернутися до лікаря та з’ясувати першопричину розвитку патології. Адже вона може бути досить невинною, так і сигналізувати про серйозні проблеми зі здоров’ям.

Крім того, хронічні ранки в куточках рота – це брама для проникнення в організм різних інфекцій.

Чому виникають заїди?

Основна причина виникнення хейліту – це постійно зволожені куточки губ та зниження загального чи місцевого імунітету. Збудником захворювання при цьому найчастіше є бактеріальна або грибкова інфекція, як правило, стрептококи або грибки роду Кандида. У нормі ці мікроорганізми живуть на шкірі в невеликій кількості, але при зниженому імунітеті у поєднанні з мікротравмами та недостатньою особистою гігієною вони починають розмножуватися та проникають углиб, викликаючи запалення.

До поширених факторів ризику відносяться різка зміна клімату та перепад температур, куріння, неправильний прикус, наявність зубних протезів або брекетів, звичка постійно облизувати губи, нестача вітамінів та мікроелементів у раціоні.

Також спровокувати появу мікротріщин може занадто гостра, кисла або солона їжа, що подразнює слизову оболонку, тривалий прийом деяких ліків, а також в’ялість шкіри навколо рота в результаті швидкої втрати ваги, старіння, втрати зубів.

Причиною виникнення хейліту можуть стати і хронічні патології, що послаблюють імунну систему організму захворювання шлунково-кишкового тракту та щитовидної залози, цукровий діабет, хвороби шкіри (атопічний дерматит, псоріаз), алергія, анемія.

Як виявляється запалення?

На початкових стадіях запалення відзначається лущення шкіри в одному або обох куточках рота та дискомфорт при його широкому відкриванні: при позіхання чи чищення зубів. Пізніше в місці поразки виникають набряк і почервоніння, з’являються дрібні тріщини, болючість посилюється. При алергічній реакції можуть спостерігатися свербіж та потовщення шкіри.

При виражених заїдах пацієнта непокоїть постійний біль під час їжі або розмови, утворення в кутах рота виразок, ранок і скоринок, які без ефективного лікування переходять у глибокі тріщини, що не гояться.

Що робити?

Діагностика хейліту, крім огляду лікарем (терапевтом, дерматологом) , може включати зіскрібок з поверхні ерозії (бактеріологічне дослідження покаже присутність стрептококів або грибів) та аналіз крові для виявлення запального процесу в організмі. Іноді необхідні консультації інших фахівців: стоматолога, ендокринолога, інфекціоніста, гастроентеролога, алерголога.

Для лікування заїду потрібен комплексний підхід вплив на причину захворювання та усунення симптомів патології. Терапія може включати застосування протигрибкових та антибактеріальних препаратів, знеболювальних засобів, розчинів антисептиків, а також прийом вітамінів, фізіопроцедури. Можуть знадобитися і лікування хронічних захворювань, нормалізація рівня цукру в крові.

Як допомогти собі?

В умовах війни не завжди є можливість одразу звернутися до лікаря. Як самостійно покращити своє самопочуття при заїдах?

  • Пийте більше чистої води.
  • Користуйтеся гігієнічними помадами, що зволожують, або бальзамами (засіб не повинен містити гліцерин).
  • У народній медицині при початковому етапі запалення протирають куточки рота соком алое або каланхое, скибочками свіжого огірка, олією чайного дерева з додаванням вітаміну Е (продається в аптеці).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні