Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк доглядати літню малину після збирання ягід?

Як доглядати літню малину після збирання ягід?

Этот материал также доступен на русском языке
Малина буває одноразова (літня), яка дає один урожай, та ремонтантна, яка зазвичай плодоносить до самих холодів. Сьогодні поговоримо про обов'язкові прийоми агротехніки після збирання врожаю на літній малині. Щоб у наступному році бути з урожаєм.

Обрізка малини

Багато садівників відкладають обрізання малини до холодів, адже у розпал дачного сезону часу завжди не вистачає. Однак правильне обрізування малини зазвичай проводиться невдовзі після збирання врожаю. І пояснення тут просте – кущу і так доведеться витратити чимало сил на підготовку до зими, так навіщо ж йому “годувати” ще й зайві пагони.

Обрізати малину варто до внесення добрив.

Насамперед видаліть з куща всі слабкі, хворі або пошкоджені пагони. Потім обріжте пагони, що відплодоносили цього року, – на них ягід вже не буде, і до зими вони просто засохнуть. Якщо на кущі виросло дуже багато молодих, великих зелених гілок, також прорідіть їх, залишивши не більше 8-10 на один корінь. Дрібну поросль також бажано видалити – врожаю на ній не буде, та й зиму вона, швидше за все, не перенесе.

Зрізайте гілки максимально низько, до рівня землі, і відразу видаляйте їх із ділянки. Здорові можна використовувати при створенні нижнього шару високих гряд, а уражені хворобами та шкідниками краще спалити.

Чим годувати малину?

Зазвичай садівники віддають перевагу органіці і вносять під кущі гній, що перепрів (5 кг на 1 кв. м), компост (4-5 кг на 1 кв. м) і попіл (100 г на кущ). Однак якщо минулого року ви вже обирали органічні добрива, то цьогоріч краще віддати перевагу мінеральним. Для цього під кожен дорослий кущ внесіть і загортайте на глибину 10-15 см по 50 г суперфосфату і 40 г сульфату калію. А ось азот у другій половині сезону малині не потрібен – від нього кущ почне нарощувати зелену масу та випускати молоді пагони, які взимку вимерзнуть. Також важливо пам’ятати, що молоді кущі не здатні “перетравити” таку кількість поживних речовин, тому “порції” для них потрібно зменшити вдвічі.

Правильний полив літньої малини

Від поливу малини влітку, особливо у другій половині, безпосередньо залежить врожай наступного року. Припиняти зволоження ґрунту можна лише безпосередньо перед початком заморозків або у дощову погоду.

Кущі поливають 1 раз на 7-10 днів із розрахунку 30-40 л води на кожну дорослу рослину або 15-20 л – на кожен молодий кущик. Коренева система малини поверхнева, тому лийте не в центр куща, а по колу на відстані 30-40 см від пагонів.

Профілактика грибкових хвороб малини

Після збирання врожаю можна сміливо вибирати дієві засоби, наприклад, 1%-ий розчин бордоської рідини. Ним кущі обприскують у серпні двічі, з інтервалом 14 днів. Також важливо видалити з-під кущів все опале листя і замульчувати коріння малини торфом, соломою або скошеною травою на висоту 10-15 см, попередньо розпушивши ґрунт.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому малина може залишити без урожаю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні