П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо відбувається з нашими пенсіями: у Пенсійному фонді підбили підсумки липневого перерахунку

Що відбувається з нашими пенсіями: у Пенсійному фонді підбили підсумки липневого перерахунку

Этот материал также доступен на русском языке
У Пенсійному фонді підбили підсумки липневого перерахунку та опублікували нові статистичні дані. Про що вони говорять?

Що відбувається із нашими пенсіями?

Чи всім перерахували пенсії?

З 1 липня зросли пенсії. Це було пов’язано зі збільшенням прожиткового мінімуму із 1934 до 2027 гривень. Як з’ясувалося, пенсії збільшилися менш ніж у половини пенсіонерів – перерахунок торкнувся 4,8 мільйона людей із 10,8 мільйона нинішніх пенсіонерів. При цьому середній розмір підвищення становив лише 45 гривень.

Водночас у Міністерстві соціальної політики зазначили, що середній розмір пенсії наразі становить 4437,45 гривні, що майже на 660 гривень (або на 17%) більше ніж рік тому. А середній розмір військових пенсій за рік взагалі збільшився більш ніж на 3 тисячі гривень (або на 53%) і становив майже 8900 гривень.

Розподіл пенсіонерів за видами пенсій має такий вигляд:

  • пенсію за віком одержують 74,31%;
  • за інвалідністю – 13,82%;
  • за втратою годувальника – 5,83%;
  • за вислугу років – 5,39%;
  • соціальні пенсії – 0,62%;
  • довічний утримання суддів – 0,03% .

За свіжими даними, залишилося менше одного відсотка тих, хто отримує пенсію нижче за дві тисячі гривень. Більшість пенсіонерів отримує виплати від двох до п’яти тисяч гривень. Це майже 75% від усіх пенсіонерів, або 8 мільйонів людей, які живуть за межею бідності. Адже реальний прожитковий мінімум набагато вищий за ті 2027 гривень, які передбачені держбюджетом. А крім цього, треба врахувати витрати на оплату комунальних послуг (нехай навіть із субсидією) та на ліки.

Скільки у нас пенсіонерів-мільйонерів?

Розподіл пенсіонерів за розміром пенсій має такий вигляд:

  • нижче за дві тисячі гривень отримують 0,66%;
  • від двох до трьох тисяч гривень – 42,83%;
  • від трьох до чотирьох тисяч гривень – 0,38%;
  • від чотирьох до п’яти тисяч гривень – 11,07%;
  • від п’яти до десяти тисяч гривень – 18,50%;
  • понад десять тисяч гривень – 6,56%.

Разом з тим, варто зазначити, що рік тому людей, які отримують пенсію менше ніж дві тисячі гривень, було понад 15% (це більше 1,6 мільйона осіб). Нині таких майже не залишилося. Поступове покращення, якщо орієнтуватися на офіційні дані, спостерігається і за іншими показниками. Але загалом рівень життя стрімко падає – прогнозують, що інфляція через війну до кінця року досягне 30 відсотків.

Окремо Пенсійний фонд зазначає: в Україні 2,7 мільйона пенсіонерів, що працюють , і середній розмір їх пенсії становить 4665,45 гривні, що на 228 гривень більше загального середнього розміру. Виглядає ця статистика трохи дивно, але є пояснення.

Як відомо, працюючим людям пенсії через збільшення прожиткового мінімуму не перераховують. Тобто за інших рівних умов пенсія працюючої людини, навпаки, має бути нижчою, ніж у непрацюючої. Але річ у тому, що працюючі пенсіонери – це молодша категорія пенсіонерів, які ще мають сили працювати. Більшість із них вийшли на пенсію пізніше, ніж ті, хто вже давно не працює. А, як відомо, чим пізніше виходиш на пенсію, тим вищим може бути її розмір (за рахунок застосування при призначенні пенсії сучасного, вищого показника середньої зарплати по країні). Звідси і виникає диспропорція.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні