Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіДерусифікація в Україні торкнулася транслітерації доменів

Дерусифікація в Україні торкнулася транслітерації доменів

Этот материал также доступен на русском языке
У кожного сайту є своя адреса, яка міститься в доменній зоні — міжнародній або національній. В Україні з 1992 року побутує доменна зона UA та обласні зони, розміщені всередині неї.

На жаль, в українському інтернеті є цілий перелік доменів, транслітерованих з російськомовних назв міст. Наприклад, чернівецькі сайти розміщуються в зоні chernovtsy.ua, а рівненські — в rovno.ua, хоча поруч існують більш пізні варіанти, відтворені з україномовних назв. Таких зон дев’ять.

Русифіковані доменні зони та україномовні відповідники

Русифікована зона Україномовна зона
kiev.ua kyiv.ua
khakrov.ua kharkiv.ua
dnepropetrovsk.ua dnipropetrovsk.ua
odessa.ua odesa.ua
cherkassy.ua cherkasy.ua
chernigov.ua chernihiv.ua
rovno.ua rivne.ua
chernovtsy.ua chernivtsi.ua
nikolaev.ua mk.ua

У русифікованих доменних зонах працює набагато більше адрес, ніж в українських. Та все ж кількість доменів у правильних зонах потроху зростає. Наприклад, у червні 2019 року в доменній зоні kiev.ua існувало 40554 адреси, а в зоні kyiv.ua — 495. В червні 2022 року ситуація інша: зросійщена доменна зона зменшилася до 37698 адрес, а україномовна виросла до 1739 доменів. Три роки тому в зоні kharkov.ua було 2085 імен, в зоні kharkiv.ua —  454. Станом на червень цього року в русифікований зоні існують 1924 домени, а у kharkiv.ua — 650.

Але все ж до бажаної картини ще дуже далеко. Причиною тому почасти є нестача інформації — багато власників сайтів не знають, що існують українські варіанти доменів.

Cityhost ініціював заходи, які мають на меті українізацію доменних імен. 28 червня реєстратор перестав приймати заявки на оформлення доменів у русифікованих зонах. Натомість компанія пропонує українські варіанти адрес за ціною 99 гривень на рік.

Олег Рівтін, директор з маркетингу Cityhost, виклав на своїй сторінці у Facebook пост, у якому закликав інших реєстраторів приєднатися до акції.

Ще один крок для впливу на ситуацію — інформування аудиторій. Спеціалісти компанії розробили алгоритм простого перенесення сайту на правильний домен.

Як українізувати домен?

Треба знати, що домени з російською та українською транслітерацією є дзеркальними і резервуються за одним власником. Якщо у вас є домен apteka.rovno.ua, то домен apteka.rivne.ua можете зареєструвати тільки ви, і лише у свого поточного реєстратора. Для інших покупців другий домен буде формально зайнятий.

Для перенесення сайту на україномовний домен потрібно здійснити кілька кроків:

  1. Зареєструйте дзеркальний домен у свого реєстратора за допомогою автоматичної процедури.
  2. Знайдіть конфігураційні файли та замініть там домен на новий. Також потрібно здійснити заміну в усіх частинах коду.
  3. Додайте нову адресу як псевдонім, після чого у сайту буде фактично дві адреси. Це потрібно, щоб зберегти постійних відвідувачів, які будуть заходити за старою адресою.
  4. Зробіть перенаправлення (301 редирект) зі старого домену на новий. Це корисно для позицій сайту в пошуці Google.
  5. Якщо у вас була корпоративна пошта на домені, то потрібно зробити нову пошту, наприклад, [email protected]. На стару пошту ще можуть приходити листи, тож варто сповістити клієнтів та партнерів про цю зміну.

Допоки ви користуєтеся двома дзеркальними доменами, продовжувати потрібно обидва, інакше не працюватиме переадресація. Коли користувачі звикнуть до нової адреси, можна відмовитися від використання русифікованого домену.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні