Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеКомарі, що не спали, не кусають

Комарі, що не спали, не кусають

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені провели дослідження. Виявилося, що комарі, які сплять всю ніч, п'ють кров набагато частіше, ніж ті, хто не висипається.

Схоже, комахи, як і люди, можуть страждати від поганого сну. Виявляється, комарі, які не спали, воліють наздоганяти сон, ніж пити кров.

Виявляється, кровососам теж потрібен відпочинок, адже згідно з новим дослідженням, сонні комарі воліють надолужувати недосип, а не пити кров.

Більшість людей знайомі з наслідками поганого нічного сну. Від цього страждають і комахи. Наприклад, сонні бджоли намагаються виконати свій характерний танець, що кружляє, а втомлені плодові мушки демонструють ознаки втрати пам’яті. Позбавлені сну комарі жертвують цінним часом годування заради додаткового сну, повідомляють дослідники в Journal of Experimental Biology.

Перевага до сну є дивним питанням, враховуючи, що «комарі люблять кров», говорить Олувасеун Аджаї, еколог з Університету Цинциннаті.

«Як зрозуміти, що комаха спить?» — запитує Семюель Ранд, біолог із циркадних комарів з Університету Нотр-Дам в Індіані, який не брав участі в дослідженні.

Одним із способів визначення є відстеження поведінки комахи. Тож Аджаї та його колеги спостерігають за комарами, поки вони сплять. Група зосередилася на трьох видах, які, як відомо, переносять хвороби, включаючи малярію:

  • Aedes aegypti, які активні вдень;
  • Culex pipiens, віддає перевагу сутінкам,
  • і Anopheles stephensi, що ведуть нічний спосіб життя.

Комарів залишають наодинці в кімнаті в невеликих вольєрах, де команда використовує камери та інфрачервоні датчики для спостереження за ними.

Приблизно через дві години комарі заспокоюються. На кадрах видно, що їх животи впали униз, а задні лапи ослабли. Коли експериментатор увійшов до кімнати, C. pipiens і A. aegypti продемонстрували знижену реакцію, що свідчить про те, що навіть приємний запах потенційної їжи менш імовірно розбудить ці види, чим коли вони перебувають у глибокому сні. Взяті разом: зміни пози, періоди бездіяльності та зниження збудження – були визначені для ідентифікації сплячого комара.

Те, що починалося як веселий експеримент з комарами, швидко змінило напрямок. Комах поміщали в прозорі трубки, через які кожні кілька хвилин надходили вібраційні імпульси, не даючи їм впасти в глибокий сон. Після чотирьох-дванадцяти годин позбавлення сну команда імітувала присутність людини за допомогою нагрітої прокладки зі штучного поту. В іншому експерименті чуйний доброволець запропонував ногу, щоб протягом п’яти хвилин позбавлені сну та добре відпочили A. aegypti атакували ногу групами з 10 комах.

В обох випадках комарі, які спали всю ніч, мали набагато більше шансів сісти на «харчовий об’єкт», ніж ті, хто не спав. І нога, піддана впливу сонних комарів, почувалася набагато краще, ніж у контрольної групи: у середньому 77 відсотків добре відпочилих комарів відправлялися на кровопролиття, порівняно з 23 відсотками сонних комарів.

За словами Рунди, результати відкривають можливості для дослідження контролю популяції комарів і зменшення захворювань за допомогою використання циркадних ритмів комах.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні